Românii au mâncat în zece luni carne din import de 370 milioane euro

Peste 250 mii tone de carne au fost importate în primele 10 luni din 2011, în schimb, exporturile au fost de trei ori mai mici, respectiv de numai 83 mii tone.

Potrivit datelor privind comerţul cu produse agroalimentare furnizate de Ministerul Agriculturii, România a importat peste 250.610 tone de carne, în scădere cu aproape 16% faţă de perioada similară din 2010.

Valoarea importurilor de carne se apropie de 370 milioane euro, în timp ce în aceeaşi perioadă din 2010 a totalizat 454,7 milioane euro pentru 297.308 tone de carne din toate categoriile aduse de pe piaţa externă. Cele mai semnificative importuri au fost realizate pentru carnea de porc proaspătă sau refrigerată, respectiv 134.419 tone aduse de pe pieţele externe, în valoare de 216,94 milioane euro. Carnea şi organele comestibile de pasăre au reprezentat o valoare de 97,3 milioane euro pentru 77.563 tone.

Pe de altă parte, potrivit datelor MADR, încasările din exporturile de carne au totalizat, în primele 10 luni ale anului trecut, 175,5 milioane euro pentru 83.328,9 tone, faţă de 99,4 milioane euro în perioada similară din 2010, când a fost exportată o cantitate de 63.042 tone. Carnea şi organele de pasăre au adus încasări de 128,3 milioane euro la 10 luni, pentru 64.457 tone exportate.

Categoriile de produse incluse în balanţa MADR sunt carnea de bovine, ovine, porcine, dar şi carne de cal, măgar, catâr, pasăre şi organe, toate în stare proaspătă sau refrigerată.