In primele sase luni din 2002, pe teritoriul Romaniei au fost capturate droguri cat nu s-au confiscat in 11 ani: 39 tone in semestrul I din 2002, fata de 35,3 tone in perioada 1991-2001, potrivit Brigazii Antidrog. Traficul de droguri a trecut incet, incet din mainile strainilor in cele ale romanilor: in 2002, din 383 traficanti depistati, 341 erau romani. si numarul toxicomanilor luati in evidenta Ministerului Sanatatii a crescut cu 32%, in ultimul an.Romania a intrat si in randul tarilor produ
In primele sase luni din 2002, pe teritoriul Romaniei au fost capturate droguri cat nu s-au confiscat in 11 ani: 39 tone in semestrul I din 2002, fata de 35,3 tone in perioada 1991-2001, potrivit Brigazii Antidrog. Traficul de droguri a trecut incet, incet din mainile strainilor in cele ale romanilor: in 2002, din 383 traficanti depistati, 341 erau romani. si numarul toxicomanilor luati in evidenta Ministerului Sanatatii a crescut cu 32%, in ultimul an.
Romania a intrat si in randul tarilor producatoare de droguri. Culturi ilegale de canepa (din care se face hasisul si marihuana) si mac opiaceu (din care se extrage opiumul folosit la fabricarea heroinei) au inceput sa se dezvolte in special in judetele din estul si vestul tarii. Au fost depistate si laboratoare clandestine mobile destinate fabricarii de stupefiante.
O cifra care sa indice amploarea afacerii cu droguri din Romania nu exista. Autoritatile sustin ca nu detin astfel de date. Pentru a oferi o imagine asupra a ceea ce inseamna o afacere cu droguri am luat exemplul traficului efectuat de cea mai mare retea mafiota depistata in Romania. In numai sase luni de zile, sumele obtinute din vanzarile a 25 kg de heroina s-au ridicat la aproximativ trei milioane de dolari. In calcul am folosit pretul mediu al unei doze vandute pe piata romaneasca – 400.000 de lei (dintr-un gram de pulbere se obtin zece doze).
Principala cale de patrundere a drogurilor pe teritoriul tarii noastre fiind cea rutiera, mai multe puncte vamale din Romania au intrat, in timp, sub supravegherea unor ofiteri straini. Din informatii neoficiale, concluziile care au fost trase in urma acestor anchete aratau ca introducerea ilegala de droguri ar fi fost concentrata in vamile din Constanta, Giurgiu, Oradea, Arad, Timis, Biroul Vamal Otopeni Marfuri. Am solicitat directorului general al Directiei Generale a Vamilor, Dinu Gheorghe, un punct de vedere oficial referitor la aceasta problema. Pana la inchiderea editiei, seful Vamii din Romania nu ne-a oferit un raspuns.
Un lucru foarte interesant reiese, totusi, din statistici. Fata de confiscarile de droguri efectuate in 2001 de catre Brigada Antidrog (356 de cazuri), Vama a realizat in aceeasi perioada doar doua capturi.