Cseke Attila, despre problemele românilor cu suprapunerea planurilor cadastrale

Ministrul Dezvoltării, Cseke Attila, a recunoscut că suprapunerea planurilor cadastrale în România este o problemă complicată pentru că are legătură cu proprietatea. Potrivit spuselor sale, multe firme au preluat lucrări de cadastru, dar și-au supraestimat capacitatea.

El a explicat că, atunci când același teren este înregistrat cadastral pentru mai multe persoane sau apar conflicte, legea obligă părțile să rezolve situația în instanță. Practic, oamenii trebuie să meargă la tribunal ca să își dovedească dreptul de proprietate. În unele cazuri, doi cetățeni ajung să se judece din cauza unei greșeli făcute de firma care s-a ocupat de cadastrare.

Din acest motiv, Cseke Attila a cerut Agenției Naționale de Cadastru să pregătească un plan de acțiune pentru a evalua cât de mare este problema.

„E un subiect greu şi complicat pentru că vorbim despre proprietate. În momentul când acelaşi teren este cadastrat pentru mai multe persoane sau se iscă dispute, legea spune că toate se tranşează în instanţă. Vă daţi seama, cetăţeanul trebuie să meargă să îşi dovedească propria dreptate.

Sau sunt situaţii când doi cetăţeni intră în litigiu datorită faptului că cel care făcut lucrarea de cadastru a făcut-o prost. Am cerut la Agenţia Naţională de Cadastru un plan de acţiune să vedem cât de amplă este această problemă”, a explicat oficialul român, miercuri seară, la TV.

Cseke Attila
Cseke Attila (SURSA FOTO: Facebook, Cseke Attila)

România a făcut progrese în domeniul cadastrului

Ministrul Dezvoltării a spus că, totuși, România a făcut progrese în domeniul cadastrului. În prezent, 300 de localități sunt complet cadastrate. Dintr-un total de 3.400 de localități, doar 300 sunt finalizate. Totuși, acum zece ani nu exista niciuna.

Acesta a recunoscut că autoritățile române și-au supraestimat capacitățile și că trebuie să fie corecți în această privință. Măsurătorile cadastrale nu sunt făcute de oficiile de cadastru, ci de firme private. Problema a apărut când au fost lansate marile programe de cadastru, mai întâi cu bani europeni și apoi cu fonduri de la stat. El consideră că nu s-a analizat corect dacă există suficientă capacitate pentru aceste lucrări.

„Sunt 300 din 3.400. Acum zece ani nu aveam nici măcar un UAT. Ne-am supraevaluat capacităţile, trebuie să fim corecţi. Nu oficiile de cadastru fac măsurătorile. Sunt firme, doar că în momentul în care au pornit marile programe de cadastru, prima dată pe fonduri europene, apoi şi pe buget de stat, eu cred că nu s-a făcut o evaluare a capacităţii de procesare şi de cadastrare.

Vorbesc aici de firme private. Noi când am pus pe piaţă oferta statului de a cadastra 660 de UAT-uri, iniţial din fonduri europene, apoi şi din buget de stat, nu ne-am uitat să vedem dacă avem capacitate la firmele private să facă acest lucru.”

Statul a lansat proiecte pentru cadastrarea a 660 de localități

Cseke Attila a reamintit că statul român a lansat proiecte pentru cadastrarea a 660 de localități, dar nu s-a verificat înainte dacă firmele private pot duce la bun sfârșit aceste lucrări. Dacă s-ar fi făcut o evaluare mai atentă, s-ar fi realizat că România nu avea destule firme pregătite pentru această sarcină și că nu ar fi trebuit să se grăbească atât de mult.

Conform lui, problemele au apărut pentru că s-au încheiat prea multe contracte de cadastru. Unele firme au crezut că pot face față, dar, de fapt, nu aveau resurse suficiente.

„Am fi văzut că nu există această capacitate în România şi că nu trebuie să ne aventurăm atât de mult. Problemele au apărut pentru că s-au contractat foarte multe lucrări de cadastru în condiţiile în care anumite firme şi-au supraevaluat capacitatea.”