Românii sunt interesați de Coca-Cola, zahăr, banane, făina şi uleiul. Acestea sunt cele mai căutate produse pe aplicația Monitorul Prețurilor. Mai exact, la noi în țară, anul trecut, s-a verificat cel mai mult cât costă Coca-Cola, zahărul, bananele, făina şi uleiul pe aplicaţia Monitorul Preţurilor, arată datele furnizate de Consiliul Concurenţei, la solicitarea Agerpres.

Monitorul Preţurilor este o platformă online prin intermediul căreia consumatorii pot verifica atât preţul alimentelor, cât şi pe cel al carburanţilor, fără a mai fi nevoiţi să se deplaseze la locaţiile fizice ale magazinelor şi ale benzinăriilor.

Top 10 al celor mai căutate produse alimentare

Astfel, top 10 al celor mai căutate produse alimentare de către români anul trecut este: Coca-Cola 500 ml, Coroniţa zahăr 1 kg, banane, Băneasa făină 000 1 kilogram, Untdelemn de la Bunica ulei de floarea soarelui 1 litru, Argus ulei de floarea soarelui 1 litru, Floriol ulei de floarea soarelui 1 litru, Unisol ulei floarea soarelui 1 litru, Spornic ulei de floarea soarelui 1 litru, Ardealul ulei floarea soarelui 1 litru.

În ceea ce priveşte Monitorul Preţurilor Carburanţilor, au fost înregistrate aproximativ 19 milioane de căutări anul trecut.

Aplicaţia Monitorul Preţurilor la Alimente şi Carburanţi, lansată de Consiliul Concurenţei la mijlocul lunii octombrie 2019, permite consumatorilor să identifice magazinele şi benzinăriile din zona în care se află, dacă acestea au produsele pe care doresc să le achiziţioneze, precum şi preţurile practicate. Platforma permite compararea a zeci de mii de produse comercializate de marile lanţuri de magazine, precum Carrefour, Kaufland, Penny, Selgros, Mega Image, Lidl, Cora, Auchan, Profi. Totodată, aplicaţia afişează preţul carburanţilor în reţelele de benzinării OMV Petrom, Rompetrol, MOL, Lukoil, Socar, Gazprom.

Se plafonează prețurile la alimente?

În ceea ce privește costul alimentelor, ministrul Agriculturii, Adrian Chesnoiu, a susținut că plafonarea prețului la alimente modelul Ungaria nu poate fi aplicat în ţara noastră. El a arătat că România are stocuri intacte în rezervele de stat.

Ministrul Agriculturii, Adrian Chesnoiu, a declarat că România şi celelalte ţări din Uniunea Europeană nu pot aplica modelul Ungariei de plafonare a preţurilor, iar în Ungaria decizia a fost luată din cauza apropiatelor alegeri din aprilie. Chesnoiu a mai precizat că România nu are nicio problemă privind stocurile de alimente, rezervele de stat fiind intacte în acest moment. El a arătat că în ţara vecină s-a luat această decizie din cauza campaniei electorale şi a alegerilor care vor avea loc în 3 aprilie.

”Modelul Ungaria nu poate fi aplicat în Europa. Ungaria are alegeri pe 3 aprilie. Niciun alt stat din UE, cu excepţia Franţei, la finalul lunii aprilie, nu are alegeri. M-am uitat la ştirile care spuneau că Ungaria a oprit exportul de cereale. În realitate, deşi a fost prezentată ca o blocadă a Ungariei, în încercarea de a-şi menţine stocurile pentru necesarul intern, în realitate, Ungaria exportă pe bază de licenţă. Este o platformă informatică în care orice comerciant de cereale introduce cererea de vânare şi se autorizează în 72 de ore sau statul ungar poate să îşi manifeste prima opţiune în achiziţionarea cantităţii disponibile”, a declarat Adrian Chesnoiu.