Românii au scos din buzunar peste 170 de milioane de euro pentru a plăti amenzile din pandemie

amenda

Pentru a se asigura că românii respectă toate normele impuse de autorități în contextul pandemiei de coronavirus, Guvernul a impus o serie de sancțiuni. Astfel, cei care încălcau legea erau sancționați corespunzător. AUR a dorit să afle care este valoarea amenzilor plătită de români în ultimul an.

La data de 7 aprilie 2021, senatorul AUR Ionuț Neagu a adresat o întrebare parlamentară ministrului Afacerilor Interne, Lucian Bode, privind cuantumul amenzilor date în timpul pandemiei de Covid-19 și măsurile luate în cazul polițiștilor care au abuzat de dreptul de a sancționa contravențional românii în timpul stărilor de urgență și alertă.

Potrivit răspunsului oferit de ministrul Bode, s-au dat amenzi de 170.868.450 de euro în ultimul an.

„Pentru nerespectarea prevederilor legale ce stabilesc măsurile pentru combaterea Covid-19, în perioada 16.03.2020 – 15.04.2021, au fost aplicate (de polițiști și de polițiștii locali) 1.527.812 sancțiuni contravenționale, în valoare de 856.429.939 lei”, este răspunsul ministrului.

Altfel spus, românilor li s-au dat mai mult de un milion și jumătate de amenzi pe perioada stărilor de urgență și alertă, în valoare totală de peste 170 de milioane de euro. Motivul: nepurtarea măștii de protecție sau lipsa declarației pe propria răspundere.

Amenzile plătite de români, declara neconstituționale

Cum era de așteptat, Curtea Constituțională a României a declarat neconstituționale prevederile legale cuprinse în ordonanțele militare prin care au fost stabilite amenzile pentru nerespectarea restricțiilor impuse de starea de urgență. De asemenea, Curtea a fost de părere că și cuantumul acestor amenzi este prea mare în raport cu posibilitățile financiare ale populației, în condițiile în care pensia medie lunară din România este de circa 1.200 de lei, iar salariul mediu lunar depășește ușor suma de 3.000 de lei.

Caracterul neconstituțional și abuziv al acestor prevederi legale le-a permis și polițiștilor să abuzeze deseori de dreptul lor de a le întocmi românilor procese-verbale pentru nerespectarea restricțiilor impuse de starea de urgență și, ulterior, de starea de alertă.

În numeroase cazuri relatate de presă și observate de noi toți, polițiștii înșiși nu purtau mască de protecție în timp ce le aplicau amenzi românilor pentru nepurtarea măștii de protecție. 

„Am văzut recent cum aceiași polițiști le aplică amenzi maxime, de 2.500 de lei, românilor de rând, și amenzi minime, de 500 de lei, demnitarilor sau guvernanților – a se vedea cazul notoriu și scandalos al ministrului Raluca Turcan – amenzi minime (500 de lei)”, a atras atenția senatorul AUR Ionuț Neagu în întrebarea sa parlamentară.