Fie că sunt colecţionari, din simplă curiozitate sau doar ca să facă profit, românii au stat ore în șir la coadă în fața Băncii Naționale a României (BNR) să cumpere... bani.
Zeci de oameni care şi-au dorit să cumpere bancnote de 100 de lei lansate de Banca Naţională, cu ocazia Centenarului au stat în frig chiar și peste șase ore. Lista de aşteptare a fost însă lungă, mulţi însă nu au mai prins.
Luni a fost ultima zi în care mai puteau fi achiziţionate hârtiile bancare de colecţie, pe care sunt reprezentaţi Regele Ferdinand şi Regina Maria.
Bancnotele s-au vândut la ghişeele BNR cu 180 de lei, adică de aproape două ori mai mult decât valoarea lor concretă.
Deja bancnotele cumpărate zilele trecute sunt pe Internet la vânzare cu preţuri mult mai mari, de peste 380 de lei și până la 500 de lei.
Bancnota cu Regele Ferdinand şi Regina Maria a fost tipărită în 10.000 de exemplare, prea puţine pentru interesul mare al românilor. Mulţi sunt bucuroşi de iniţiativa BNR de a introduce în circuitul numismatic o astfel de bancnotă care să amintească de Marea Unire.
Unii nu ştiu exact ce reprezină hârtia aniversară de 100 de lei, dar cu toate acestea au stat la coadă şi de la cinci dimineaţa, ca la tigăile la reducere din hipermarketuri.
”Este 150 lei bancnota, plus TVA 24%, adică 178 lei. Maria şi cu Carol. Am luat 5, dacă dau două în Norvegia, două în Australia şi una pentru soţie cu mine, asta e”, spune un român care așteapta la coadă.
Un altul spune că a stat la coadă de la ora 8.00 dimineața, dar că îi vine rândul peste două zile.
”De dimineaţă de la 8 am stat aici şi de-abia a ajuns la 49 numărul. Au făcut o listă. Eu am 168, deci cam poimâine îmi vine rândul. Regele Ferdinand şi Regina Maria. Noi ştim, ăştia mici nu ştiu, habar n-au cine sunt, la ce formaţie cântă sau la ce echipă joacă. Regina se spunea că este singurul bărbat din România, Regina Maria”, spune el.
Bancnotele lansate de Banca Naţională pe 1 decembrie, au fost disponibile în Bucureşti, Timişoara, Cluj şi Iaşi.