Consumul de alcool este unul din obiceiurile cel mai des întâlnite în România, fie că vorbim de mediul urban sau rural.
Bărbaţii din România sunt campioni la consumul de alcool. Potrivit unui studiu realizat de Universitatea din Washington, aceştia beau 8,2 băuturi pe zi. Lor li se alătură şi femeile din Ucraina, cu 4, 2 băuturi.
În ceea ce priveşte cea mai mare proporţie de consumatori la alcool, Danemarca se afla pe primul loc. În timp ce Pakistan şi Bangladesh sunt codașe în clasament.
Alcoolul vine la pachet şi cu anumite riscuri. Anual 2,2% dintre femei şi 6,8% dintre bărbaţi îşi pierd viaţa din cauza unor boli care au legătură cu licorile. Printre ele se numără cancerul, tuberculoza sau bolile la ficat. Cu toate acestea, unii specialiști susţin că un consum moderat de alcool poate oferi protecţie în cazul bolilor de inimă.
Limită de siguranţă în cazul consumului de alcool nu există, conform unui important studiu desfăşurat la nivel internaţional şi conform căruia bărbaţii din România beau cel mai mult, relatează joi Press Association, potrivit stirileprotv.ro.
Alte cercetări realizate anterior au concluzionat că un consum moderat de alcool – aproximativ o băutură pe zi în cazul femeilor şi două pentru bărbaţi – poate oferi protecţie în faţa bolilor de inimă.
Însă autorii studiului recent insistă că orice beneficiu rezultat în urma consumului de alcool este depăşit de efectele sale nocive.
Consumul unei singure băuturi pe zi creşte cu 0,5% riscul de a dezvolta una dintre cele 23 de afecţiuni asociate alcoolului, estimează cercetătorii.
Oamenii de ştiinţă au compilat date de la 592 de studii la care au participat în total 28 de milioane de persoane şi au studiat aceste informaţii pentru a evalua riscurile consumului de alcool asupra sănătăţii.
Anual, 2,2% dintre femei şi 6,8% dintre bărbaţi îşi pierd viaţa în urma unor probleme de sănătate asociate consumului de alcool, printre acestea numărându-se cancerul, tuberculoza şi bolile de ficat. Alte efecte nocive al consumului de alcool sunt accidentele şi violenţa.
La nivel mondial, consumul de alcool ocupa în anul 2016 locul al şaptelea în topul factorilor de risc pentru deces prematur, se menţionează în studiu. Însă, consumul de băuturi alcoolice este cel mai important factor de risc la grupa de vârstă 15 – 49 de ani, cu 3,8 dintre decesele în rândul femeilor şi 12,2% dintre decesele în cel al bărbaţilor.
Creşterea cu 0,5% a riscului de a dezvolta una dintre cele 23 de afecţiuni asociate alcoolului înseamnă că 918 persoane din 100.000 care au consumat o băutură alcoolică pe zi vor dezvolta o problemă de sănătate în comparaţie cu 914 persoane care nu au băut alcool.
În cazul celor care consumă două băuturi pe zi riscul de a dezvolta o afecţiune asociată alcoolului este mai mare cu 7%. Pentru persoanele care consumă cinci băuturi alcoolice pe zi riscul creşte cu 37%.
Bărbaţii din România şi femeile din Ucraina beau cel mai mult – 8,2 şi respectiv 4,2 băuturi pe zi.