Cauza pentru care mulți români nu ajung la pensie
Mulți români nu ajung să trăiască din pensie din cauza speranței de viață reduse. Aceasta a înregistrat o mică creștere în țara noastră în ultimii ani, însă suntem încă în urma majorității țărilor europene în acest aspect.
Conform datelor furnizate de Eurostat, cetățenii din Spania, Italia sau Elveția depășesc cu mult vârsta de 80 de ani, pe când în țara noastră puțini ajung să se bucure de beneficiile pensiei timp de un deceniu. Se pare că alimentația deficitară, lipsa activității fizice și absența unor programe adecvate de prevenție sunt principalele motive.
În România, speranța de viață este cu aproape 5 ani sub media Uniunii Europene. Practic, ne situăm în coada clasamentului european, fiind depășiți doar de Bulgaria și Letonia în acest sens.
În contrast, țările cu cel mai înalt nivel al speranței de viață includ Spania, Suedia, Italia și Luxemburgul, unde diferența de trai depășește cu aproape 9 ani nivelul nostru. Printre cauzele principale se numără alimentația echilibrată, sistemul de sănătate bine pus la punct și eforturile de combatere a poluării.
”Nu avem îngrijire, nu avem alimentație bună. Unde este speranța? Natalitatea a scăzut, vârstnicii sunt tratați așa cum sunt tratați. Trăim vremuri grele” spune o femeie pentru PRO TV.
În 2022, Divizia de Populație din cadrul Națiunilor Unite a elaborat un grafic care prezintă speranța de viață la nivel global.
Conform acestor date, se prognozează că până în 2050, media speranței de viață pentru bărbații din România va ajunge la aproape 78 de ani, în timp ce pentru femei va fi de 84 de ani. Aceste diferențe sunt determinate de progresele economice, sociale, culturale și medicale în evoluție în societatea românească.
Optimism în ceea ce privește speranța de viață pentru români
Potrivit unui studiu, peste jumătate dintre români au așteptări pozitive în privința longevității. Ei consideră că sănătatea, starea de bine, adaptabilitatea și siguranța financiară sunt elemente esențiale în pregătirea pentru o viață lungă. Conform rezultatelor, 52% dintre respondenți cred că există o probabilitate de a trăi până la vârsta de 90 de ani.
De asemenea, 73% dintre participanții la studiu se declară pregătiți pentru o viață lungă, dar 82% sunt preocupati de evoluția viitoare a României și de impactul acesteia asupra vieții lor. Costul de trai, perspectivele economice și ale pieței muncii, precum și nivelul datoriei publice reprezintă principalele lor îngrijorări.
Doar 26% dintre respondenți consideră că au asigurat un viitor financiar confortabil. 37% se confruntă în prezent cu dificultăți financiare. Iar 46% simt că se descurcă cu greu, reflectându-se în capacitatea lor de a face planuri pentru bunăstarea financiară la bătrânețe. 3 din 10 respondenți cred că nu vor reuși niciodată să-și îndeplinească dorințele de-a lungul vieții. Chiar dacă 53% spun că observă o îmbunătățire anuală a situației lor, iar 41% au economii suficiente pentru cel puțin 3 luni.