Acțiunile de la Fondul Proprietatea, entitatea înființată pentru a despăgubi familiile ale căror proprietăți au fost naționalizate de comuniști au adus profituri uriașe deținătorilor. Câștigă nu doar politicienii și oamenii din cercurile de putere care au avut "inspirația" de a cumpăra aceste titluri la prețurii derizorii, înainte de a fi listate, dar și cei care au achiziționat acțiuni în condiții transparente de pe Bursa de Valori București (BVB).
Acțiunile de la Fondul Proprietatea, entitatea înființată pentru a despăgubi familiile ale căror proprietăți au fost naționalizate de comuniști au adus profituri uriașe deținătorilor. Câștigă nu doar politicienii și oamenii din cercurile de putere care au avut „inspirația” de a cumpăra aceste titluri la prețurii derizorii, înainte de a fi listate, dar și cei care au achiziționat acțiuni în condiții transparente de pe Bursa de Valori București (BVB).
Franklin Templeton Investment Management, administrator de invesţii al Fondului Proprietatea, a anunţat că acţiunile fondului au atins joi, 30 mai, un nou record, de 1,0150 lei, cu 15% peste valoarea de 0,8830 lei pe acţiune înregistrată la sfârşitul anului trecut.
”Preţul de 1 leu este valoarea nominală stabilită de statul român pentru despăgubirea cetăţenilor români care nu au putut fi compensaţi în natură cu proprietăţile pierdute în timpul regimului comunist, înainte de listarea Fondului pe Bursa de la Bucureşti. Suntem extrem de încântaţi să vedem că toţi aceşti ani de muncă şi dedicare pentru a crea valoare acţionarilor noştri se reflectă în preţul din piaţă al acţiunilor Fondului. De asemenea, din septembrie 2010, când Franklin Templeton şi-a început mandatul şi până în prezent, am distribuit 1,1696 lei/acţiune sub formă de dividende şi returnări de capital, inclusiv dividendele care urmează să fie plătite la începutul lunii iulie”, a spus Johan Meyer, directorul general al Franklin Templeton Investments Limited şi manager de portofoliu al Fondului Proprietatea.
De când administratorul a preluat conducerea Fondului Proprietatea, preţul acţiunii a urmat un trend ascendent în mod constant, având un randament total de peste 165% de când Fondul a fost listat pe Bursa de Valori Bucureşti, în ianuarie 2011. Totodată, randamentul total al VAN/acţiune este de 84%, raportat la decembrie 2010, potrivit companiei.
”Discountul între preţul acţiunii fondului şi VAN/acţiune a scăzut de la o medie aproximativă de 55,7% în 2011, la un nivel mediu de 35,3% de la începutul acestui an, şi a atins un nivel minim record de 20,08% în aprilie 2015”, se arată în comunicat.