Ce prevede Codul Muncii când vine vorba despre schimburile de noapte?

Conform Codului Muncii, schimburile de noapte se desfășurată între orele 22:00 și 6:00. România are reguli clare pentru acest tip de muncă, pe care angajatorii trebuie să le respecte pentru cei care lucrează în acest interval.

Conform Codului Muncii, un angajat de noapte poate fi:

  • cel care lucrează cel puțin trei ore din tura sa zilnică între orele 22:00 și 6:00;
  • cel care lucrează cel puțin 30% din totalul orelor sale de muncă lunare în intervalul menționat;

Angajatorii care au angajați ce lucrează frecvent noaptea trebuie să informeze inspectoratul teritorial de muncă despre acest lucru. Înainte de a începe munca de noapte, angajații trebuie să facă un control medical pentru a verifica dacă sunt apți să lucreze în aceste condiții. Aceste controale sunt obligatorii atât înainte de a începe lucrul, cât și periodic, la intervale stabilite.

Dacă la controlul medical se constată că un angajat nu este potrivit pentru munca de noapte, angajatorul nu are voie să-l dea afară din această cauză. În schimb, trebuie să-i ofere un loc de muncă pe timp de zi, care să fie potrivit pentru el.

schimburi de noapte, munca de noapte
SURSA FOTO: Dreamstime

Minorii nu au voie să lucreze noaptea

Persoanele sub 18 ani nu au voie să lucreze noaptea. La fel, femeile însărcinate, cele care au născut recent sau care alăptează și părinții singuri nu pot fi forțați să lucreze noaptea.

Potrivit LegalBadger, legislația actuală oferă două opțiuni pentru a compensa munca de noapte:

  • reducerea programului de lucru cu o oră pentru zilele în care se muncește cel puțin 3 ore noaptea, fără să scadă salariul;
  • acordarea unui bonus de 25% din salariul de bază;

Angajatorul și angajatul pot decide împreună cum să fie compensate schimburile de noapte

La semnarea contractului de muncă, angajatorul și angajatul pot decide împreună cum să fie compensată munca de noapte.

Chiar dacă bonusul de noapte nu este obligatoriu sub forma unui adaos salarial, angajatorul este obligat să ofere o formă de compensație, fie prin acest bonus, fie prin reducerea programului de lucru. Bonusul pentru munca de noapte este de 25% din salariul de bază. De exemplu, dacă salariul minim pe economie este de 2.363 de lei, bonusul de noapte ar fi de 590 de lei, ceea ce ar duce la un salariu total de 2.953 de lei.

În ceea ce privește includerea sporului de noapte în calculul pensiei, casele de pensii au practici diferite. Totuși, conform Legii nr. 360/2023 privind pensiile publice, la calcularea punctajului de pensie se iau în considerare sporurile permanente. Sporul de noapte este inclus în calculul pensiei.