Hotărârea dată de Curtea de Justiţie a Uniunii Europene stabileşte că o instanţă naţională poate declara drept clauză abuzivă paragraful din contractul de împrumut care prevede că plata ratelor se face la cursul actual şi nu cel de la data semnării contractului, potrivit incont.ro.

Avocaţii sustin că dacă este făcută o astfel de plângere în instanţă, judecătorii sunt obligaţi să ţină cont de decizia instanţei europene. Clienţii ar putea avea câştig de cauză şi astfel ratele de acum, care s-au dublat din 2006 până în prezent din cauza devalorizării leului în faţa francului elveţian, ar putea fi plătite la cursul de 1,8 sau 2 lei pentru un franc, potrivit surselor din presă.

Decizia este obligatorie pentru instanţele statelor membre. Banca ar putea însă să contracareze astfel de plângeri prin obligarea clientului să plătească dobânda pentru tot creditul, la cursul actual.

“Pe româneşte – explică avocatul Gheorghe Piperea pentru Bursa -, această clauză poate fi considerată abuzivă, urmând ca instanţa naţională care constată acest caracter să o lase fără efect. Aşadar, litigiile în care se cere îngheţarea cursului la data acordării creditului pot fi câştigate. În cazul creditelor în franci elveţieni, diferenţa între cursul de schimb de la data semnării contractului şi cel de la data plăţii ratelor este, deseori, de peste 100%. Întrucât diferenţa este atât de mare, contractul nu a fost negociat, iar banca a ascuns informaţii esenţiale relative la riscul de depreciere a monedei naţionale, este evident că e vorba de o clauză ce provoacă un dezechilibru semnificativ, deci este abuzivă”.

În România, sunt peste 100.000 de clienţi ai băncilor care s-au împrumutat în franci elveţieni.