Stiati ca Fiscul are in evidentele cu contribuabili si 256 de romani care primesc lunar, pe statul de plata, mai mult de 8.000 de euro, adica peste patru miliarde de lei anual? Ei bine, da! Sunt si romani cu salarii de miliarde, care platesc impozite pe bune. Potrivit statisticilor Agentiei de Administrare Fiscala (ANAF), sunt 256 de contribuabili persoane fizice care incaseaza fiecare un salariu de peste patru miliarde de lei pe an si care isi declara veniturile. Specialistii de la
Stiati ca Fiscul are in evidentele cu contribuabili si 256 de romani care primesc
lunar, pe statul de plata, mai mult de 8.000 de euro, adica peste patru miliarde de lei
anual? Ei bine, da! Sunt si romani cu salarii de miliarde, care platesc impozite pe bune.
Potrivit statisticilor Agentiei de Administrare Fiscala (ANAF), sunt 256 de contribuabili persoane fizice care incaseaza fiecare un salariu de peste patru miliarde de lei pe an si care isi declara veniturile. Specialistii de la ANAF spun ca este posibil ca persoanele in discutie sa fie directori de multinationale sau de banci, presedinti de consilii de administratie, care, pe langa salariu lunar, mai primesc si alte indemnizatii, sporuri si prime, astfel incat se ajunge la aceasta suma. Dar trebuie spus si ca exista un roman care ii bate de departe pe toti cei 256 de miliardari, pentru ca acest “angajat” model este retribuit cu peste un milion de euro anual! In acelasi timp, nu trebuie uitat, insa, ca cea mai mare parte a contribuabililor, aproape cinci milioane de persoane, au un venit net impozabil anual intre 28 si 70 de milioane de lei.
Atunci cand i-am intrebat pe milionarii aflati intre primii 300 cei mai bogati romani cum isi incaseaza veniturile, majoritatea au aratat ca cea mai mare parte a banilor le intra pe dividende, si nu pe salarii. In general, salariile milionarilor de top variaza, asa cum am putut vedea, intre 1.500 si 5.000 de euro, si pentru aceste sume se platesc impozite Fiscului. Sumele serioase le incaseaza pe dividende, care sunt impozitate de stat mai putin, cu doar 26%, comparativ cu 50% cu cat sunt impozitate salariile. “Este clar. Statul pierde niste venituri din cauza ca oamenii de afaceri isi incaseaza veniturile pe dividende. Dar tocmai de aceea se si spune ca, daca s-ar aduce contributiile sociale la niste niveluri rezonabile sau daca s-ar plafona contributiile, persoanele cu salarii mari nu ar mai avea de ce sa si le ascunda”, conchide Gabriel Sincu, Senior Tax Manager, Haarmann Hemmelrath.
Continuare: