Doi tineri părinți români au șocat Danemarca. Aceștia au fost arestați după ce bebelușul lor a ajuns la spital. Cei care a cerut ajutorul autorităților au fost chiar medicii. Asta pentru că starea micuțului le-a rifdicat semne de întrebare. MAE a cerut explicații. A intervenit pe subiect și Alexandru Grădinar, ambasadorul României la Copenhaga.
Părinții români ai unui bebeluș de numai o lună au ajuns după gratii în Danemarca. Ei vor sta închiși pentru patru săpătămâni. Decizia s-a luat după ce medicii au cerut ajutorul poliției. Doctorii au fost șocați să vadă în ce stare se afla copilul cuplului de români, după ce a fost adus la spital.
Ministerul de Externe de la București confirmă cazul și face demersuri pentru a afla detalii. Săptămâna viitoare, ambasadorul danez la București va fi invitat la Comisia de politică externă a Senatului. Parlamentarii români vor să afle detalii despre cazul celor doi părinți români arestați în Danemarca.
Pe de altă parte, ambasadorul României la Copenhaga, a declarat sâmbătă pentru Digi24 că medicii suspectează că micul pacient ar suferi de „sindromul bebelușului scuturat”. Copilul este acum în afara pericolului de moarte. El se află în continuare în atenția medicilor. Autoritățile române ar putea cere repatrierea minorului pentru a fi încredințat familiei pe linie maternă din România.
Bebelușul este în afara oricărui pericol
„Am demarat demersuri specifice, am intrat în legătură cu autoritățile daneze competente, iar poliția daneză mi-a transmis că bebelușul a fost internat în stare critică la spitalul din Odense, pe 31 ianuarie. Legat de starea de sănătate pot să vă spun că acum este în afara pericolului de moarte și primește în continuare îngrijiri medicale în spitalul din Odense”, a precizat ambasadorul român.
Acesta a arătat că autoritățile sunt în contact permanent cu familia extinsă a bebelușului. Este un caz extrem, extrem de delicat, a subliniat ambasadorul Alexandru Grădinar.
Ambasadorul a explicat că în Danemarca este o procedură standard, dacă medicii stabilesc un diagnostic ca acesta – hemoragie craniană – pot deschide o anchetă și să sesizeze poliția. Este o practică standard, sunt legile daneze care prevăd aceste lucruri, a punctat Alexandru Grădinar.
MAE a confirmat că părinții copilului au fost arestați pentru patru săptămâni fără dreptul de a-și vizita copilul. Medicii au cerut o investigație pentru a se stabili circumstanțele care au dus la starea de sănătate pe care nou-născutul o prezenta în momentul în care a ajuns la spital.
Fratele mamei copilului, apel pe Facebook
Presa daneză scrie că nou-născutul, care are 5 săptămâni, a ajuns la spital în stare gravă și ar fi internat la Spitalul Universitar din Odense. Tot presa daneză scrie că la o audiere, părinții copilului au negat că și-ar fi agresat în vreun fel nou-născutul. Ei riscă până la șase ani de închisoare, dacă se va dovedi că sunt de vină pentru starea bebelușului.
Fratele mamei copilului a făcut, vineri, un apel pe Facebook.
„Vă scriu să vă semnalez situația surorii mele, Sorana Rotundu, care în acest moment este arestată împreună cu soţul ei, Ionuţ Rotundu, în penitenciare diferite, iar copilul în vârstă de aproape o lună a fost luat de către autoritatea Kommuner fără nicio explicaţie şi refuzând a oferi orice informaţie familiei despre starea de sănătate a copilului sau locaţia acestuia. Ei locuiau în oraşul danez Sander Omme, împreună cu Mathias, copilul lor nou-născut”.
Mathias a ajuns la spital, nu mai știm nimic
Potrivit unchiului, la câteva zile după naştere, bebeluşul a început să plângă mult şi nu se odihnea mai deloc. A fost solicitat sprijinul moaşei în mai multe rânduri de la care tinerii au primit răspunsul că poate fi vorba de colici sau că „aşa mai plâng bebeluşii”.
„După apeluri repetate la ambulanţă, Mathias a ajuns la spital. Am înţeles că a fost diagnosticat cu hemoragie cerebrală, dar nu ne-a fost adus la cunoştinţă nimic legat despre acest fapt nici de la medici şi nici documente care să ateste acest lucru. De atunci nu mai ştim nimic de Mathias. Când spunem nimic ne referim la tot, cum ar fi: investigaţii medicale, RMN, declaraţii medici sau orice fel de probă în acest sens. Explicaţiile pe scurt şi răspunsul primit au fost că: Sunt date confidenţiale!. Noi reprezentăm familia unui copil nou-născut şi nu concepem faptul să nu ştim absolut nimic despre el. Nici unde se află, nici care este starea lui de sănătate sau dacă a fost predat către o familie în plasament”, a scris Beni Ciobotaru pe Facebook cerând ajutorul comunității românești pentru informații utile sau recomandarea unui avocat danez specializat pe probleme de protecție a copilului.