Vor ieși la pensie mai devreme. Una dintre principalele schimbări din noua lege a pensiilor se referă la tipurile de pensii care se vor acorda românilor. Urmează să fie implementate mai multe schimbări de la 1 septembrie 2024.

Se schimbări regulile pentru cei care vor pensie anticipată

Noua lege a pensiilor stabilește că o anumită categorie va dispărea. Este vorba despre pensia anticipată fără penalizare. În momentul de față, pensia anticipată fără penalizări poate fi obținută cu maximum cinci ani înaintea împlinirii vârstei standard de pensionare.

Condiția este să se fi realizat un stagiu de cotizare cu minimum opt ani mai mare decât stagiul complet de cotizare.

În schimb, pensia anticipată cu penalizări se poate obține tot cu maximum cinci ani înaintea împlinirii vârstei standard de pensionare. Este necesară doar realizarea stagiului complet de cotizare. Aici se încadrează și cei care depășesc stagiul complet cu până la opt ani.

Diferența între cele două constă în faptul că pensia fără penalizări necesită o vechime în muncă mai mare decât pentru pensia cu penalizări.

Simona Bucura Oprescu, ministrul Muncii
Simona Bucura-Oprescu / SURSA FOTO: Facebook

Regulile pensionării anticipate vor fi schimbate de la 1 septembrie

Totuși, regulile pensionării anticipate vor fi schimbate de la 1 septembrie 2024. Ministrul Muncii, Simona Bucura Oprescu, a oferit mai multe informații.

Ea susține că noua lege reprezintă „o reușită a Guvernului”.

România s-a angajat prin PNRR că va renunța la posibilitățile de pensionare anticipată și nu va mai încuraja acest lucru.

Ea spus și că persoanele care lucrează în condiții speciale vor beneficia în continuare de beneficii la pensie.

Va duce la o medie foarte scăzută a vârstei de pensionare în sistemul public de pensii

Potrivit ministrului, acest lucru va duce la o medie foarte scăzută a vârstei de pensionare în sistemul public de pensii în România.

„Noua lege a pensiilor reprezintă o reușită a Guvernului. Inclusiv în ceea ce privește condițiile speciale şi deosebite de muncă, fiindcă România prin PNRR s-a angajat că va renunța la posibilitățile de pensionare anticipată, că nu vom mai încuraja pensionarea anticipată, care ducea la o medie foarte scăzută a vârstei de pensionare în sistemul public de pensii în România.

Şi în noua lege menținem condițiile speciale şi deosebite de muncă până în 2035, dând posibilitatea angajatorilor să normalizeze aceste condiții, adică prin retehnologizare locul de muncă respectiv condițiile de muncă de la acel loc de muncă să nu mai reprezinte pericol pentru sănătatea şi securitatea angajatului şi angajatorii au la dispoziție 12 ani, până în 2035, astfel încât să aibă timpul necesar pentru normalizare”, a declarat Simona Bucura Oprescu la România TV.