Acești români riscă să piardă banii! Șeful APIA Mureș, Ovidiu Săvâșcă, a explicat ce trebuie să facă fermierii afectați de secetă pentru a nu pierde subvenția la hectar.
Condiția pentru ca fermierii să nu piardă subvenția la hectar
Fermierii ale căror terenuri agricole au fost afectate de secetă și care dețin procese-verbale de constatare nu vor pierde subvențiile APIA pentru teren, a declarat Ovidiu Săvâșcă, directorul Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) Mureș.
Acesta a precizat că fermierii vor primi plata integrală, fără penalizări, în cazul subvenției cuplate pe suprafață, unde una dintre condițiile obligatorii este obținerea unei producții minime la hectar.
Directorul Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) Mureș a explicat că fermierii care dețin terenuri afectate de secetă nu vor pierde subvenția pe suprafață și nu vor fi penalizați la plată, cu condiția să aibă procese-verbale de constatare a pagubelor. Termenul limită pentru depunerea notificărilor privind constatarea pagubelor pentru culturile de primăvară la primării a fost stabilit pentru luni, 19 august.
Ovidiu Săvâșcă a clarificat că fermierii care dispun de procese-verbale de constatare a calamităților nu vor pierde subvenția pentru sprijinul cuplat, chiar dacă o condiție esențială pentru această subvenție este obținerea unei producții minime pe hectar, transmite AgroIntel.
”APIA este parte din verificările pentru secetă, iar funcționarii noștri s-au deplasat în teritoriu, au identificat suprafețele de teren pentru care fermierii declară calamități, confirmăm că există cultura, că au cerere la APIA, că sunt activi, etc. Dar după cum se știe plățile pentru calamități nu se fac prin APIA, dar noi acoperim partea de verificări.
Și aici vă dau un exemplu la sfecla de zahăr pentru că este una dintre cele mai bine subvenționate și acum avem norocul că s-a repornit fabrica de zahăr de la Luduș și avem o grămadă de suprafețe, adică undeva la 4.000 de hectare numai la nivelul județului Mureș.
Și acolo unde este calamitată sfecla și fermierul face dovada prin aceste procese-verbale de secetă la APIA că într-adevăr a fost afectat, atunci acesta nu pierde practic subvenția, ci își încasează subvenția pentru că nu este un caz de forță majoră seceta și atunci bineînțeles că el își primește drepturile de plată”, a spus Ovidiu Săvâșcă la Radio Târgu Mureș.
Culturile care beneficiază de sprijin
Culturile care beneficiază de Sprijin cuplat pentru venit și care necesită o producție minimă pe hectar includ:
- soia,
- lucernă,
- leguminoase pentru industrializare (cum ar fi mazărea de grădină, fasolea boabe și fasolea păstăi),
- cânepă,
- orez,
- sămânță de cartof,
- hamei,
- sfecla de zahăr,
- legume cultivate în câmp pentru consum proaspăt sau destinate industrializării (cum sunt tomate, castraveți, ardei și vinete),
- legume cultivate în sere și solarii (tomate, castraveți, ardei și vinete),
- fructe (prune, mere, cireșe, vișine, caise și piersici),
- semințe pentru plante furajere.
Șeful APIA Mureș a mai precizat că documentele respective sunt incluse în dosarul de cerere APIA și că fermierul are dreptul să primească subvenția la care era îndreptățit, ca și cum cultura ar fi fost în condiții optime.