Parlamentul European a aprobat o măsură care va afecta fermierii ce nu respectă drepturile angajaților lor. Aceștia riscă să piardă subvențiile APIA dacă abuzează de lucrători sau nu respectă programul de lucru stabilit. Măsura este valabilă la nivel UE și va fi aplicată începând cu anul 2025.

Noile reglementări la nivel de UE

Fermierii care abuzează de angajații din ferme sau nu respectă programul de lucru vor suporta sancțiuni financiare, inclusiv pierderea subvențiilor APIA, scriu cei de la Agrointel.

Această măsură face parte dintr-o politică europeană menită să protejeze drepturile lucrătorilor din sectorul agricol. Din anul 2025, orice fermier care nu respectă condițiile de muncă va fi supus unui sistem de verificare riguros.

tractor
SURSA FOTO: Pexels

Achim Irimescu, ministru plenipotențiar al Reprezentanței României în Uniunea Europeană, a explicat modul în care vor funcționa aceste verificări.

„Opt ore pe zi, ce salariu primește, ce avantaje financiare primește, cum este tratat.

Dacă un lucrător agricol, de exemplu, se plânge că a fost dezavantajat, se face o anchetă, și vin inspectorii de muncă în domeniu, constată dacă este adevărat sau nu, și atunci fermierul riscă să piardă o bună parte din subvențiile pe care le primește”, a spus acesta.

Abuzurile frecvente în agricultura românească

În România, cazurile de abuzuri în fermele agricole sunt din ce în ce mai frecvente. Mulți angajați din domeniu, inclusiv cetățeni străini, s-au plâns de încălcarea programului de lucru, de condiții de muncă improprii sau de reținerea documentelor.

În acest context, Inspecția Muncii a aplicat în acest an peste 700 de sancțiuni, majoritatea pentru nerespectarea orelor de lucru.

În plus, inspectorii au efectuat peste 1.000 de controale pentru a verifica siguranța și sănătatea angajaților din ferme. Aproape 1.300 de amenzi au fost aplicate pentru diverse nereguli.

Corina Constantin, vicepreședintele Patronatului Importatorilor de Forță de Muncă, a subliniat faptul că noile reglementări europene ar putea adresa aceste probleme.

„Sesizările pe care le-am primit au fost legate de programul de lucru, condițiile de cazare. Cu această directivă, probabil se vor îngriji mai mult ca spațiul de cazare să fie amenajat în așa fel încât să aibă căldură pe timp de iarnă, apă curentă”, a explicat ea.

Riscurile la care sunt expuși muncitorii

Un alt aspect al abuzurilor raportate este expunerea muncitorilor la riscuri chimice și biologice. În fermele care lucrează cu animale, condițiile de muncă sunt adesea periculoase, iar echipamentele de protecție sunt insuficiente.

În plus, s-au înregistrat cazuri în care angajații, în special muncitorii străini, au fost supuși unor condiții de muncă extrem de periculoase.

În România, fermierii au fost sancționați pentru aceste practici abuzive, dar și pentru nerespectarea reglementărilor legate de sănătatea și securitatea muncii.

Noile reglementări europene urmăresc să reducă aceste riscuri, oferind protecție suplimentară lucrătorilor din sectorul agricol. Începând cu 2025, fermierii care nu respectă drepturile angajaților lor vor suporta consecințe grave, inclusiv pierderea subvențiilor APIA.