Românii care locuiesc la bloc primesc o veste excelentă din Parlament
Se schimbă legislaţia pentru românii care locuiesc la bloc. S-a dat vot în Senatul României.
Este vorba despre o veste bună pentru cei care stau la bloc şi sunt mai ocupaţi sau grăbiţi, ratând astfel deciziile luate la nivelul asociaţiei de proprietari.
Totul va deveni istorie pentru că, potrivit proiectului de lege care a trecut deja de Senat, informările se vor face şi prin e-mail. Mai exact, adunarea generală a asociaţiei de proprietari va putea informa locatarii despre deciziile luate şi prin intermediul poştei electronice.
Noua lege care urmează să fie implementată în România îşi propune să modernizeze regulile comunicării cu proprietarii de apartamente și garsoniere.
În primul rând, legea prevede că proprietarii trebuie să furnizeze președintelui asociației datele lor de contact, inclusiv pentru comunicarea electronică.
Se mai stipulează că anunțurile despre adunările generale ale asociației de proprietari (inclusiv cele reconvocate sau extraordinare) vor putea fi făcute și prin mijloace de comunicare electronică. Se menţionează aici e-mailul sau aplicațiile mobile.
Sunt astfel vizate persoanele care nu au fost informate prin convocator tradițional.
Cum arată legislaţia în prezent şi ce îmbunătăţiri aduc iniţiatorii proiectului de lege
Se schimbă legislaţia pentru românii care locuiesc la bloc. La momentul de faţă, legea asociațiilor de proprietari cere ca anunțurile să fie făcute prin afișare la avizier și pe bază de tabel nominal convocator. Alternativ, anunţarea se poate face prin poștă (cu scrisoare recomandată cu conținut declarat și confirmare de primire). Legea aflată acum în vigoare este Legea nr. 196/2018.
Astfel, introducerea comunicării electronice va oferi încă o opțiune pentru informarea locatarilor, în plus faţă de cea tradițională prin poștă.
Şi asta nu este tot. După adunările generale ale asociaţiilor de proprietari, hotărârile luate vor putea fi şi ele comunicate electronic. Legea din prezent nu permite decât consemnarea în registrul unic de procese-verbale al asociației de proprietari şi apoi afişarea la avizier.
Se schimbă legislaţia pentru românii care locuiesc la bloc. Iniţiatorii acestui proiect legislativ au explicat că se doreşte facilitatea accesului membrilor asociaţiilor de proprietari la informaţiile şi deciziile importante ce îi privesc.
Funcţionarea asociaţiilor de proprietari va deveni mai transparentă, eficientă şi accesibilă, mai afirmă iniţiatorii.
„Scopul acestei legi este acela de a moderniza şi eficientiza procesul de convocare şi desfăşurare a adunărilor generale ale asociaţiilor de proprietari.
Prin introducerea posibilităţii de comunicare electronică a convocărilor, se urmăreşte facilitarea accesului membrilor la informaţiile şi deciziile importante ce îi privesc.
De asemenea, transmiterea hotărârilor prin mijloace electronice completează şi modernizează procesul de înregistrare şi comunicare a acestora, asigurându-se că informaţiile sunt accesibile şi pentru cei care preferă canalele de comunicare digitale.
Prin aceste modificări se urmăreşte creşterea transparenţei, eficienţei şi accesibilităţii în funcţionarea asociaţiilor de proprietari, contribuind la o guvernanţă mai bună şi la satisfacerea nevoilor membrilor comunităţii”, se precizează în expunerea de a proiectului de lege.