Cele mai mari sume din acel total vin din Germania și Marea Britanie. Anterior, majoritatea românilor au decis să plece din Italia și Spania în alte state europene deoarece erau nemulțumiți de salariile primite.
Românii au renunțat la Italia și Spania în favoarea Germaniei
Astfel că, Germania primește acum un număr considerabil de muncitori români, de la oameni care activează în domeniul construcțiilor și în sectorul agricol, până la ingineri și medici. Menționăm faptul că cetățenii români preferă să lucreze acum în Germania deoarece au salarii bune și își găsesc locuri de muncă stabile.
„Noi avem casă, proprietate proprie în România. Cred că am venit de șase ori în țară, toate concediile le facem în țară, de fapt acasă. Am trimis bani când a fost nevoie. Facturile le plătim de aici, impozite, tot absolut”, a declarat recent Nelu Zoltan, muncitor român într-o fabrică de lemn din Germania.
Potrivit datelor emise de către Ministerului Muncii și Solidarității Sociale din România, 800.000 de români muncesc cu forme legale în Germania, iar alți 200.000 de români muncesc sezonier în sectorul agricol.
„Există multe cursuri de susținere, la cursuri de limbă. La școli, dacă este convorbire între învățători și părinți, care au copilul la școală acolo, sunt chemați ca traducători și părinții nu plătesc niciun ban pentru asta. Astea sunt exemple de ce totul este posibil”, a declarat recent Marius Munteanu, președintele actual al Asociației Germano-Române pentru Nordul Germaniei, potrivit PRO TV.
Românii stabiliți în Germania trimit cele mai mari sume acasă
Trebuie menționat faptul că cele mai mari sume de bani trimise în România vin de la românii stabiliți în Germania. De exemplu, numai în primele patru luni ale acestui an, muncitorii români au trimis peste 400 de milioane de euro în România.
Comparativ cu banii trimiși în 2011, sumele trimise acum sunt de 12 ori mai mari. În 2021, de exemplu, sumele de bani trimise de români acasă au depășit un milliard de euro. Toți banii trimiși în România susțin consumul și stabilitatea monedei naționale.
Referitor la Italia și Spania, menționăm faptul că numărul angajaților români de acolo a scăzut vizibil. Pe de altă parte, s-a schimbat treptat și profilul muncitorului român. Dacă în Italia și în Spania românii mergeau la munci agricole, în Marea Britanie și în Germania, aceștia lucrează în domenii în care ai nevoie de studii superioare.
„Cei care au migrat în Italia și Spania la începutul anilor 2010 probabil s-au integrat mai bine în aceste societăți și nu mai au de ce să transmit atât de mulți bani în România”, a explicat Dan Suciu, purtător de cuvânt BNR.
„O parte din bani dacă familia este mai înstărită merg spre imobiliare, spre case, îmbunătățirea nivelului de trai, lucruri care contează în imaginea publică a familiei”, a completat Adrian Mitro, profesor de Economie, potrivit sursei citate anterior.