Bătrânii din România trec prin clipe sfâșietoare pe timp de pandemie. Autoritățile îi găsesc morți în casă

Asistenții sociali angajați de primării rar fac o vizită la domiciliu iar mulți bunici care trăiesc singuri nu au cui să ceară ajutor atunci când se îmbolnăvesc, conform stirileprotv.ro

În acest context, cel puțin 7 oameni au fost găsiți în ultima săptămână, fără viață, în casele lor din Iași. Trebuie menționat că toți erau bolnavi de COVID-19 și aveau peste 60 de ani.

„Da, sunt pacienți la care, la momentul ajungerii Ambulanței, s-a constatat stop cardiorespirator, se încearcă manevrele de resuscitare, cei mai mulți nu răspund la aceste manevre, sunt și decese consemnate la domiciliu”, a declarat prof. dr. Diana Cimpoeșu, medic șef UPU-SMURD Iași.

În această situație sfâșietoare se află bătrâni și din alte părți ale țării

De asemenea, în această situație sfâșietoare se află bătrâni și din alte părți ale țării. Majoritatea sunt vârstnici care locuiau singuri sau care nu mai aveau pe nimeni din familie să le poarte de grijă.

„În funcție de fiecare situație în parte, echipa multidisciplinară ia o decizie și se face intervenție la domiciliu, dacă este cazul”, a declarat Daniel Ciubotaru, director adjunct Direcția de Asistență Socială Iași.

În București, Direcția Generală de Protecție Socială are înregistrați în baza de date 4.800 de vârstnici. De la începutul valului 4 au existat 17 cazuri în care bătrânii nu răspundeau și a fost nevoie că echipele de intervenție ale primăriei să le spargă ușa și să sune la 112. În 14 cazuri, bătrânii erau inconștienți, scrie sursa menționată.

„Dacă bătrânii nu ne sună în 3 zile, îi sunăm noi, ca să verificăm dacă sunt bine, le facem și vizite, cam o dată pe săptămână, pentru cumpărături”, a spus Cosmina Simian, director general Direcția Generală de Asistență Socială.

„Facem injecții, tratamente, pansamente. Dacă tratamentul este injectabil se respectă recomandarea medicului și se vine zilnic, nu am refuzat pacienții cu Sars-Cov-2. Problema este că atunci când capacitatea respiratorie e redusă și pacientul are nevoie de oxigen, nu putem să-i oferim o îngrijire adecvată”, a explicat Danea Manea, asistent medical Fundația Crucea Galbenă.