Una dintre cele mai importante prevederi este articolul 60, alineatul (1), din Codul Fiscal, conform căruia persoanele încadrate cu handicap grav sau accentuat sunt scutite de la impozit pe venit pentru diverse tipuri de venituri.

Legislația fiscală prevede o serie de scutiri de la impozit

Acestea includ veniturile obținute din activități independente (individuale sau în asociere), drepturi de proprietate intelectuală, salarii și venituri asimilate acestora, pensii, activități agricole, silvicultură, piscicultură și venituri din transferul dreptului de proprietate prin moștenire, conform Legal Badger.

Tot în sfera scutirilor fiscale intră și persoanele fizice care desfășoară activități de cercetare-dezvoltare și inovare. Acestea beneficiază de scutire de la plata impozitului pe venit pentru salariile obținute în cadrul acestor activități, în condițiile stabilite de autoritățile fiscale și de ministerele de resort. Scutirea se aplică tuturor membrilor unei echipe implicate într-un proiect de cercetare-dezvoltare și inovare, în limita cheltuielilor de personal evidențiate distinct în bugetul proiectului.

Un alt segment care beneficiază de scutiri este cel al prosumatorilor

Un alt segment care beneficiază de scutiri este cel al prosumatorilor, adică persoanele fizice care produc energie electrică din surse regenerabile și livrează surplusul către rețea. Dacă instalațiile utilizate au o putere instalată de cel mult 27 kW pe loc de consum, veniturile obținute din vânzarea energiei către furnizori sunt neimpozabile.

Veteranii de război, văduvele de război și văduvele nerecăsătorite ale acestora beneficiază de scutiri de la plata impozitelor locale pentru clădirile aflate în proprietate sau coproprietate. În plus, aceștia pot fi scutiți de plata impozitului pentru un mijloc de transport, la alegere. Aceleași scutiri sunt aplicabile și persoanelor persecutate politic de fostul regim, deportaților și prizonierilor de război, cu mențiunea că în cazul în care mijlocul de transport este transferat prin moștenire către copii, scutirea fiscală rămâne valabilă.

taxe impozite euro uniunea europeana
SURSA FOTO: Dreamstime

Mai multe persoane nu datorează impozit sau taxă pe clădirile folosite ca domiciliu aflate în proprietate sau coproprietate

Persoanele cu handicap grav sau accentuat și cele încadrate în gradul I de invaliditate, precum și reprezentanții legali ai acestora – dacă au în îngrijire astfel de persoane – nu datorează impozit sau taxă pe clădirile folosite ca domiciliu aflate în proprietate sau coproprietate. De asemenea, acestea sunt scutite de la plata impozitului pe mijloacele de transport aflate în proprietate sau coproprietate, pentru un singur vehicul, la alegere.

În completarea acestor facilități, legislația fiscală mai include scutiri și pentru anumite entități de interes public, cum ar fi instituțiile de învățământ sau unitățile sanitare. Toate scutirile menționate presupun depunerea documentelor justificative la autoritățile fiscale competente, iar aplicarea acestora devine efectivă, în general, începând cu anul fiscal următor celui în care au fost depuse actele necesare.