Românii care nu primesc mai mulți bani din septembrie. Anunțul făcut de Casa de Pensii

pensionari

SURSA FOTO: Dreamstime

Anumitor români nu le vor crește pensiile de la 1 septembrie, anunță oficialii de la Casele Județene de Pensii. Aceștia au oferit explicații cu privire la motivul pentru care nu vor primi mai mulți bani. De asemenea, au mai precizat și care este motivul pentru care pensia nu va scădea dacă, după recalculare, suma de plată va fi mai mică.

Românii care nu vor beneficia de pensii mai mari

Recalcularea pensiilor din județul Iași este în plină desfășurare, iar poștașii distribuie deciziile primei etape până pe 30 august, scrie ziaruldeiași.ro.

Maria Andronache, directoarea Casei Județene de Pensii Iași, a explicat că pensiile nu vor scădea în urma recalculării, chiar dacă rezultatul recalculării poate fi mai mic.

Conform legislației actuale, pensionarii vor continua să primească pensia mai mare, dacă aceasta este superioară valorii recalculării, până când pensia recalculată va depăși pensia actuală, datorită majorării valorii punctului de referință.

SURSA FOTO: Dreamstime

Aproximativ 160.000 de pensionari în Iași

În județul Iași, sunt aproximativ 160.000 de pensionari, dintre care aproape 151.000 beneficiază de recalcularea drepturilor de pensie. Majoritatea pensionarilor care nu sunt incluși în recalculare provin din fostul sistem de pensii pentru agricultori.

Legea prevede că pensiile stabilite în fostul sistem de pensii pentru agricultori și alte drepturi de asigurări sociale acordate agricultorilor înainte de 1 aprilie 2001 sunt exceptate de la recalculare.

Astfel, aproximativ 9.000 de pensionari din județul Iași nu vor beneficia de recalculare, dintre care 8.000 primesc pensii conform sistemului special stabilit înainte de 1 aprilie 2001, iar restul sunt beneficiari de indemnizații cu regim diferit.

Un aspect important al recalculării este principiul de protecție a pensionarilor, care prevede că pensia nu poate scădea sub valoarea pensiei anterioare, conform articolului 144 din Legea 360/2023.

De asemenea, recalcularea nu asigură egali­tatea pensiilor pentru toți pensionarii, deoarece fiecare persoană a avut un parcurs profesional diferit.

Pentru cei care au lucrat în Cooperativele Agricole de Producție (CAP) și s-au pensionat începând din aprilie 2001, recalcularea va aduce echitate în sensul că persoanele cu același număr de ani lucrați vor avea pensii egale.

„Singura echitate care este acum este pentru cei care au lucrat exclusiv în sectorul agricol și s-au pensionat începând din aprilie 2001 încoace, care au aceeași pensie pentru același număr de ani lucrați în CAP. Adică persoana care are 15 ani în CAP și s-a pensionat în anul 2001 are aceeași pensie cu o persoană care s-a pensionat anul acesta. Dar, în rest, nu pot fi pensii egale în mod absolut, în condițiile în care fiecare persoană a avut un parcurs profesional propriu, cu obținerea treptei, gradației, la date diferite față de alți colegi, fie de la același loc de muncă, fie de la locuri de muncă similare”, ne face să înțelegem directoarea CJP Iași.

SURSA FOTO: Dreamstime

A doua etapă a recalculării începe pe 1 august

A doua etapă a recalculării pensiilor va începe pe 1 septembrie 2024 și se va încheia pe 1 februarie 2025.

În această etapă, se vor lua în calcul prime, bonusuri și alte venituri suplimentare pentru care pensionarii trebuie să prezinte documente justificative.

Deciziile privind recalcularea pensiilor pot fi contestate în instanță în termen de 45 de zile de la comunicare. În absența unei contestații, decizia devine definitivă.

SURSĂ FOTO: Dreamstime

Deciziile de recalculare sunt contestate

Un val de nemulțumiri a cuprins întreaga țară, după ce pensionarii au început să primească noile decizii de recalculare a pensiilor.

Mulți dintre aceștia au descoperit cu stupoare scăderi semnificative ale cuantumului pensiei sau au identificat erori în calculul acestora.

La nivel național, s-au format cozi lungi la Casele Teritoriale de Pensii, unde pensionarii se adună pentru a solicita explicații și pentru a contesta recalculările.

Un exemplu elocvent al acestei situații a venit din București, unde un pensionar a fost profund dezamăgit să afle că pensia sa a fost redusă cu peste 2.000 de lei după recalculare.