Legea europeană prevede reguli clare în cazul persoanelor care trebuie să primească bani sau alte averi din moștenire. De exemplu, trebuie urmate mai multe proceduri în cazul în care moștenitorii sunt stabiliți într-o altă țară față de persoana decedată.
Bani din moştenire. Îi poţi pierde pe toţi. Regulamentul european spune clar
În cazul unei moșteniri transfrontaliere în UE, exceptând Irlanda și Danemarca, legea aplicabilă este cea a statului membru în care decedatul avea rezidența obișnuită la momentul decesului.
Regulamentul european stabilește competența legală a statului membru în care persoana decedată a locuit în mod obișnuit.
Astfel, chiar dacă un cetățean al unei țări este rezident în alt stat membru al UE, legea aplicabilă va fi legea statului de rezidență în momentul decesului.
Conform informațiilor publicate de BMJ, acest lucru simplifică procesul de moștenire și îl face mai previzibil în context european.
Situația este mai clară în cazul unui testament
Situația este mai clară în cazul unui testament. Unii oameni pot alege să-și reglementeze moștenirea prin intermediul unui testament.
Acest document poate avea o recunoaștere internațională în anumite condiții.
Urmașii trebuie să știe că este important să obțină o copie a certificatului de deces, precum și orice documente legale asociate moștenirii. Pe lângă testament, în această categorie pot intra contractele de proprietate.
În unele cazuri, documentele pot necesita notarizarea în țara de origine. În altă cazuri, pot necesita și traduceri oficiale în limba țării în care se află bunurile.
Întreaga succesiune legală este supusă legii statului în care testatorul avea ultima reședință
Va fi analizat cazul unui cetățean român care locuiește, de exemplu, în Germania. În momentul în care decedează, instanțele germane vor fi responsabile de procedurile de succesiune în viitor, ci nu cele din România.
Va fi aplicată în mod exclusiv legea din Germania. Este exceptată situația în care persoana decedată a lăsat un testament în care a dispus altfel.
Testatorul poate preciza în testament ce lege dorește să fie aplicată.
Întreaga succesiune legală este întotdeauna supusă legii statului în care testatorul avea ultima reședință obișnuită la momentul decesului.
Regulamentul UE privind moștenirea nu reglementează chestiunile legate de impozitele succesorale.
În cazul în care impozitul pe moștenire trebuie plătit în cursul unei moșteniri depinde de legislația națională a țării testatorului sau a moștenitorului sau de convențiile de dublă impunere încheiate de țara respectivă.