Românii pot alege valoarea pensiei pe care o vor primi
Românii pot alege valoarea pensiei pe care o vor primi! Da, este real!
Persoanele care primesc pensie de urmaș și ajung la vârsta de pensionare pot alege valoarea pensiei pe care o vor primi. Mai exact, pot alege între pensia de urmaș și pensia lor proprie, în funcție de care este mai mare.
Conform noii legi a pensiilor, dacă pensia lor proprie este mai mică decât pensia de urmaș, pot păstra pensia de urmaș. Această regulă este stabilită printr-un articol din lege și ajută persoanele care ar pierde bani dacă ar trece pe pensia proprie.
Cine poate primi pensia de urmaș?
Pensia de urmaș se acordă copiilor și soțului supraviețuitor dacă persoana decedată era pensionar sau îndeplinea condițiile pentru pensie. În județul Iași, sunt 12.961 de dosare pentru pensii de urmaș, conform Casei Județene de Pensii Iași. Fiecare dosar are un talon de pensie, indiferent de câți urmași sunt. Cât se primește depinde de câți urmași sunt. Un urmaș primește 50% din pensia decedatului, doi urmași împart 75%, iar trei sau mai mulți primesc 100%.
De exemplu, dacă pensia decedatului era de 3.500 lei, un urmaș primește 1.750 lei, doi urmași împart 2.625 lei, iar trei sau mai mulți primesc în total 3.500 lei. Copiii primesc pensia de urmaș până la 16 ani sau până termină studiile, dar nu mai târziu de 26 de ani. Dacă un copil are invaliditate înainte de această vârstă, pensia de urmaș se acordă pe toată durata invalidității.
Pensie de urmaș pentru soțul supraviețuitor
Soțul supraviețuitor poate primi pensie de urmaș pe viață dacă a fost căsătorit cel puțin 15 ani. Dacă căsătoria a durat între 10 și 15 ani, pensia se acordă, dar cu o reducere.
Dacă soțul supraviețuitor nu a ajuns la vârsta de pensionare, poate primi pensie de urmaș dacă este invalid de gradul I sau II, cu condiția ca mariajul să fi durat cel puțin un an. De asemenea, venitul lunar al acestuia nu trebuie să depășească salariul minim brut pe economie, care este de 4.050 lei începând cu 1 ianuarie 2025.
Dacă decesul partenerului a avut loc din cauza unui accident de muncă sau a unei boli profesionale, soțul supraviețuitor va primi pensia de urmaș indiferent de durata căsătoriei, dar venitul său nu trebuie să depășească salariul minim brut pe țară. Pentru ceilalți, legea oferă un sprijin temporar: soțul supraviețuitor poate primi pensie de urmaș timp de șase luni după deces, dacă în această perioadă veniturile sale nu depășesc salariul minim brut pe țară.
Drepturi suplimentare pentru părinții cu copii mici
Legea oferă și ajutor pentru soții supraviețuitori care au copii sub 7 ani. Aceștia pot primi pensie de urmaș până când copilul cel mai mic ajunge la această vârstă, atâta timp cât venitul lor nu depășește salariul minim brut.
Dacă numărul celor care primesc pensie de urmaș se schimbă, pensia se recalculează conform legii. De asemenea, copiii care rămân orfani de ambii părinți vor primi o pensie de urmaș care se adună din pensiile de urmaș ale ambilor părinți decedați.
Noua lege a pensiilor face ca sistemul să fie mai flexibil, oferindu-le beneficiarilor posibilitatea să obțină mai mult în funcție de situația lor.