Potrivit noii legi a pensiilor, persoanele cu deficiență vizuală gravă devin eligibile pentru a primi pensie. Există însă condiția ca ele să acumuleze un stagiu de cotizare contributiv de cel puțin o treime din stagiul complet necesar în aceste circumstanțe speciale.

Conform noii legi emise de Guvern, stagiul complet de cotizare contributiv, aplicabil atât femeilor, cât și bărbaților, este de 35 de ani.

Prin urmare, pentru persoanele cu deficiență vizuală gravă, stagiul necesar pentru a ieși la pensie este practic redus la sub 12 ani de activitate.

Cine poate ieși mai devreme la pensie

Legislația oferă o reducere a vârstelor standard de pensionare pentru persoanele cu stagiu de cotizare contributiv în condiții de handicap. Acest lucru se întâmplă în funcție de gradul de handicap. El trebuie certificat prin încadrarea într-un anumit grad și tip de handicap cu valabilitate permanentă.

Aceste reduceri sunt definite astfel:

15 ani pentru asigurații cu handicap grav, care au realizat, în condiții de handicap, un stagiu de cotizare contributiv de cel puțin o treime din stagiul complet de cotizare;

10 ani pentru asigurații cu handicap accentuat, care au realizat, în condiții de handicap, un stagiu de cotizare contributiv de cel puțin două treimi din stagiul complet de cotizare;

10 ani pentru asigurații cu handicap mediu, care au realizat, în condiții de handicap, stagiul complet de cotizare.

Beneficiile pentru persoanele cu handicap grav

Perioadele de asigurare voluntară în baza unui contract de asigurare nu sunt luate în considerare la calculul stagiului de cotizare contributiv.

De asemenea, persoanele cu handicap grav sau cu deficiență vizuală gravă mai au parte și de un alt avantaj. Ele beneficiază de 0,50 puncte suplimentare pentru fiecare lună de stagiu de cotizare contributiv realizat în aceste condiții de handicap sau deficiență vizuală gravă.

Deficiența vizuală gravă în legislația din România

În legislația din România, deficiența vizuală gravă se referă la o stare patologică a vederii care afectează în mod semnificativ capacitatea unei persoane de a vedea. Aceasta poate cuprinde diferite grade de orbire sau pierdere severă a vederii. Legislația românească clasifică deficiențele vizuale în funcție de acuitatea vizuală și câmpul vizual al persoanei afectate.

De regulă, o persoană este considerată cu deficiență vizuală gravă atunci când vede foarte prost. Este vorba de persoanele care văd cu un ochi mai puțin de 20/200, chiar și cu corectare maximă. Sau, când câmpul său vizual este restrâns la 20 de grade sau mai puțin. Aceste criterii pot suferi ajustări minore în funcție de prevederile specifice ale legislației și actualizările acesteia.

Pe lângă posibilitatea pensionării anticipate, persoanele cu deficiență vizuală gravă în România au și alte beneficii. Ele primesc diverse drepturi și sprijin din partea statului. Acestea au parte de alocații, scutiri fiscale, acces la învățământ specializat și facilități pentru integrarea socială și profesională.