Așadar, anumiți români nu sunt nevoiți să urmeze cursurile unei şcoli de şoferi înainte de a se înscrie la examenul pentru permis auto. Ministerul Afacerilor Interne a propus această schimbare, iar Guvernul a modificat Codul Rutier la data de 10 august 2023.
Pot obține permis auto fără să urmeze o școală de șoferi
Ministerul Afacerilor Interne (MAI) a făcut trei modificări extrem de importante în Codul Rutier. Ele ar fi menite să-i ajute pe şoferii români. Totodată, una dintre ele elimină obligativitatea absolvirii unei şcoli de şoferi pentru o anumită categorie de români.
Sunt vizați cetățenii care dețin permise de conducere eliberate de alte state, dar care nu pot fi preschimbate cu permisul românesc de conducere.
Aceștia se pot înscrie la examenul pentru obținerea documentului românesc fără a mai fi nevoie de urmarea unei școli de șoferi.
„În urma dobândirii permisului de conducere românesc, permisul de conducere emis în străinătate se remite autorităților din statul emitent prin grija serviciilor publice comunitare regim permise de conducere și înmatriculare a vehiculelor, cu mențiunea că a fost obținut un nou permis de conducere în România”, se arată într-un comunicat oficial al Ministerului Afacerilor Interne.
Astfel, românii care au obținut permisul de conducere într-o altă ţară şi nu îl pot preschimba cu permisul românesc de conducere vor putea susţine examenul auto fără să fie obligaţi să facă şcoala de şoferi. Ei se pot înscrie la examen fără să fie nevoiţi să achite taxele aferente.
Legislația rutieră s-ar putea modifica în România pentru șoferii vârstnici
În altă ordine de idei, legislația rutieră s-ar putea modifica în România pentru șoferii vârstnici. Schimbările aduse legislației au ca obiectiv să asigure că toți conducătorii auto rămân adecvați pentru a conduce vehiculele, diminuând riscurile asociate problemelor de sănătate care pot apărea odată cu înaintarea în vârstă.
Proiectul de lege adoptat de Senatul României prevede că permisul auto va avea o valabilitate redusă la 2 ani pentru șoferii care au împlinit vârsta de 80 de ani.
Scopul acestei măsuri este să asigure o evaluare periodică a persoanelor în vârstă, pentru a se verifica dacă îndeplinesc standardele necesare pentru a conduce în condiții de siguranță.
În conformitate cu legea adoptată de Senat, s-a specificat că valabilitatea administrativă a permiselor de conducere de toate categoriile deținute de persoane cu vârsta de 80 de ani și peste este de 2 ani.