Ministerul Familiei va continua să acorde ajutoare pentru procedurile de fertilizare și anul viitor. Sprijinul oferit de stat este de 15.000 de lei, beneficiarii primind efectiv două vouchere.
Ajutoare pentru proceduri de fertilizare și anul următor
Ministerul Familiei a inițiat un proiect de hotărâre pentru a continua demersurile de susținere a natalității, prin care cuplurile sau persoanele singure pot obține ajutoare sub formă de vouchere în valoare de 15.000 de lei.
Numărul persoanelor care pot beneficia de acest sprijin este, însă, relativ redus, estimându-se că va ajunge doar pentru 10.000 de români.
Proiectul de hotărâre, aflat în prezent în dezbatere publică, are ca scop creșterea natalității în România.
În documentul discutat anterior este stabilit că, „începând cu 1 ianuarie 2025, se acordă sprijin financiar pentru maximum 10.000 de beneficiari ai Programului, pentru efectuarea, pe teritoriul României, a procedurilor medicale de specialitate recomandate, în condițiile legii”.
Astfel, în 2025, numărul beneficiarilor programului de susținere a natalității este de maxim 10.000 de persoane, care este și limita de beneficiari stabilită pentru anul curent.
Despre programul de asistență
Conform reglementărilor programului privind creșterea natalității, stabilite prin HG 1.103/2022, acesta se adresează cuplurilor și femeilor infertile cu vârste între 20 și 45 de ani, care au fost diagnosticate cu o afecțiune medicală ce împiedică reproducerea pe cale naturală.
Diagnosticul trebuie să fie efectuat de un medic specialist în obstetrică-ginecologie, având competențe în tratamentul infertilității și în reproducerea umană asistată.
Sprijinul oferit de stat este de 15.000 de lei, beneficiarii primind efectiv două vouchere, care sunt înmânate simultan.
Unul dintre vouchere este în valoare de 5.000 de lei, destinat tratamentului medicamentos, iar celălalt este de 10.000 de lei, destinat acoperirii costurilor procedurilor medicale specifice.
Programul permite în noua formă accesul și cuplurilor formate dintr-un cetățean străin și unul român, nu doar celor formate exclusiv din cetățeni români, ca în trecut.
Conform notei de fundamentare a măsurii, „programul social de interes naţional de susţinere a cuplurilor şi a persoanelor singure, pentru creşterea natalităţii pentru anul 2025 este esențial în contextul demografic dificil cu care se confruntă România. Scăderea natalității și îmbătrânirea populației sunt provocări majore ce afectează nu doar structura demografică a țării, ci și stabilitatea economică și socială pe termen lung.
Programul nu reprezintă doar o soluție pentru familiile care se confruntă cu infertilitatea, ci și o intervenție strategică la nivel național pentru susținerea natalității. Acest sprijin contribuie la încurajarea tinerilor și nu numai, de a-și întemeia sau extinde familia”.