Românii care primesc 5.000 de euro de la stat. Se depun dosarele începând cu luna octombrie

bani

SURSA FOTO: Dreamstime

Românii pot beneficia de un nou program prin intermediul căruia pot primi vouchere de 5.000 de euro. Anumiți români pot depune documentele din 24 octombrie.

Vouchere pentru panouri fotovoltaice

Vouchere de 5.000 de lei pentru panouri fotovoltaice. Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene gestionează un program prin care se oferă vouchere în valoare de 5.000 de euro pentru achiziționarea de panouri fotovoltaice și sisteme de stocare a energiei.

În cazul anumitor clădiri, suma poate ajunge până la 10.000 de euro, prin acordarea a două vouchere separate:

  • unul destinat panourilor fotovoltaice
  • și celălalt pentru baterii
SURSA FOTO: Dreamstime

Programul are două etape

Programul este structurat în două etape, prima dintre acestea având două componente distincte. În faza inițială, accesul la finanțare va fi rezervat exclusiv consumatorilor vulnerabili care nu dețin nici panouri fotovoltaice, nici sisteme de stocare a energiei.

În a doua fază a primei etape, vor putea aplica persoanele care au deja instalate panouri fotovoltaice, dar doresc să își completeze sistemul cu baterii de stocare a energiei.

Programul va fi disponibil pentru ambele categorii începând cu data de 24 octombrie.

Etapa a doua a programului se adresează publicului larg, respectiv persoanelor fizice care nu dispun de panouri fotovoltaice sau baterii de stocare.

Depunerea cererilor pentru această categorie este planificată pentru primăvara anului 2025. Totuși, data exactă va fi comunicată de autorități la o dată ulterioară.

Programul dispune de un buget de peste 610 milioane de euro, destinat acordării a 122.000 de vouchere, fondurile provenind din Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), conform ghidului de finanțare.

SURSA FOTO: Dreamstime

Instalatorii nu sunt mulțumiți de ghid

Totuși, instalatorii și-au exprimat nemulțumirea față de cerințele impuse în acest ghid.

”Persoanele fizice vulnerabile au de realizat foarte multe documente care sunt imposibil de realizat în acest interval de timp până în 24 octombrie când se deschide sesiunea de finanţare. Să poţi găsi aceste persoane vulnerabile care au şi domiciliul acolo, la care şi locuinţa să fie intabulată şi taxele şi impozitele plătite este imposibil”, spune Dan Tudose, instalator.

Consumatorii vulnerabili vor beneficia de asistență din partea echipelor de la Ghișeele Unice de Eficiență Energetică pentru a accesa sprijinul oferit.

”Am întrebat la cel puţin cinci instituţii judeţene şi aceste ghişee nu au atribuţii şi nu le este clar ce au de făcut şi de validat.”, continuă instalatorul.

Reprezentanții Asociației Prosumatorilor din România susțin că sunt necesare clarificări suplimentare.

De asemenea, ei critică cerințele tehnice impuse pentru anumite tipuri de panouri și baterii. Reprezentanții Asociației Prosumatorilor din România le consideră restrictive.

Reprezentanții au subliniat că panourile menționate reprezintă o tehnologie depășită, afirmând că nu mai există fabrici care să producă panouri de 250 W, 300 W sau 350 W.

Ei spun că cele moderne, bazate pe tehnologii actuale, au o putere de cel puțin 400-450 W.

”Aceste panouri reprezintă o tehnologie învechită, nu mai există fabrici în această lume care să producă panouri de 250 W putere, 300, 350. Panourile moderne, pe tehnologie modernă sunt de la 400, 450 W în sus. Deci asta ar fi prima problemă, legată de panourile fotovoltaice. Revin bateriile acceptate plumb, acid. Adică o tehnologie veche, o tehnologie pe care nu am vrea să o vedem în casele românilor. Există litiu fier fostat, există litiu ion.”, spune Dan Pîrșan, preşedintele Asociaţiei Prosumatorilor din România.