Ajutoarele pentru încălzirea locuinței se acordă și în acest an. Cei interesați trebuie să se adreseze autorităților locale pentru a completa o cerere. De menționat este faptul că pensionarii ale căror venituri s-au majorat după recalcularea pensiilor vor beneficia în continuare de acest sprijin.
Ajutoare pentru încălzirea locuinței și lemn de foc pentru iarna aceasta
Familiile defavorizate din România pot beneficia și în această iarnă de ajutorul de stat pentru încălzirea locuinței și plata facturilor la energie electrică.
Agenția Națională pentru Plăți și Inspecție Socială anunță că persoanele interesate trebuie să se adreseze primăriei locale pentru a completa cererile necesare.
Cine poate beneficia de ajutor
La Bârlad, depunerea documentelor începe luni și se va desfășura până la jumătatea lunii noiembrie. Pot depune cereri doar persoanele sau familiile care locuiesc efectiv la adresa pentru care solicită ajutor, sunt înregistrate în cartea de imobil și sunt luate în calcul la stabilirea cheltuielilor de întreținere, transmite Rador.
Ajutorul este destinat celor cu venituri de până la 1.386 lei pe membru de familie sau 2.053 lei pentru persoanele singure.
Ajutorul se acordă astfel:
- 500 lei pe lună pentru cei care folosesc energie electrică;
- 320 lei pe lună pentru cei care se încălzesc cu lemne sau combustibil petrolier;
- 250 lei pe lună pentru cei care utilizează gaze naturale.
Premierul a anunțat, de asemenea, că pensionarii ale căror venituri au crescut după recalculare nu vor fi afectați și vor continua să primească ajutorul de încălzire. Aproximativ 3,5 milioane de gospodării din România se încălzesc cu lemne, conform datelor oficiale.
Ajutoare pentru zonele afectate de inundații
În plus față de ajutorul pentru încălzire, Guvernul a aprobat recent furnizarea a 40.000 metri cubi de lemn de foc către persoanele afectate de inundații din județele Galați și Vaslui. Lemnul va fi oferit la un preț agreat cu Regia Națională a Pădurilor Romsilva, de 375 de lei per metru cub, iar transportul va fi inclus.
Fiecare gospodărie afectată poate primi până la 7 metri cubi de lemn. Ministrul Mediului, Mircea Fechet, a declarat că lemnul va fi distribuit în localitățile afectate, asigurând necesarul pentru încălzirea locuințelor în sezonul rece.
„Am decis ca persoanele afectate de inundaţii din judeţul Galaţi şi din judeţul Vaslui să poată să beneficieze şi de un ajutor de urgenţă legat de furnizarea lemnului de foc. Din discuţiile pe care le-am avut cu colegii de la Regia Naţională a Pădurilor Romsilva, am ajuns la un preţ de 375 lei, care include şi transportul, o cantitate maximă de 40.000 metri cubi de lemn de foc. Acest lemn va fi transportat în fiecare localitate afectată de inundaţii, unde beneficiarii vor avea posibilitatea ca în limita a 7 metri cubi de gospodărie să beneficieze, repet, de aceste produse”, a declarat ministrul Mediului, Mircea Fechet, într-o conferinţă de presă la Palatul Victoria.