Alocația de stat. Alocațiile pentru copii în luna martie 2025 au însumat peste 1,21 miliarde de lei. Suma medie achitată pentru fiecare beneficiar a fost de 335,42 lei. Acest sprijin financiar, cu caracter universal, este acordat copiilor cu vârsta de până la 18 ani, precum și tinerilor care au împlinit 18 ani, dar continuă studiile în învățământul liceal sau profesional.

3.609.898 copii au beneficiat de alocație în această lună

În total, 3.609.898 copii au beneficiat de alocație în această lună, potrivit cifrelor înregistrate de Agenția Națională pentru Plăți și Inspecție Socială (ANPIS). Cei mai mulți beneficiari au fost înregistrați în București, unde 368.375 de copii au primit alocația, urmat de județele Iași (202.588), Suceava (137.586), Constanța (126.490), Cluj (125.181) și Bacău (122.834).

La polul opus, cele mai puține alocații au fost distribuite în județele Tulcea (32.705), Caraș-Severin (37.357), Covasna (37.638) și Mehedinți (37.720), unde numărul beneficiarilor este semnificativ mai mic în comparație cu alte regiuni.

alocațiile copiilor alocatii
SURSA FOTO: Dreamstime

Cele mai mari valori au fost înregistrate în județul Botoșani

Alocația de stat. Din perspectiva sumelor medii plătite pe beneficiar, cele mai mari valori au fost înregistrate în județul Botoșani, cu o medie de 343,30 lei, urmat de Caraș-Severin cu 342,68 lei și Sălaj cu 339,55 lei.

Alocația de stat pentru copii continuă să reprezinte un instrument esențial de sprijin pentru familiile cu copii, reflectând atât distribuția demografică, cât și diferențele regionale în ceea ce privește nivelul acestui ajutor financiar.

Alocația de stat

Alocația de stat. Toți minorii din România, până la împlinirea vârstei de 18 ani, beneficiază de alocație acordată de stat. Elevii care urmează cursuri liceale sau profesionale pot primi această alocație și după 18 ani, până la terminarea studiilor.

Valoarea alocației stabilită pentru anul 2025 este următoarea:

  • 719 lei pe lună pentru copiii cu vârsta sub 2 ani și pentru cei cu dizabilități (până la 18 ani);
  • 292 lei pe lună pentru copiii cu vârste cuprinse între 2 și 18 ani.

Statul român oferă mai multe tipuri de sprijin financiar pentru părinți

Începând cu 2024, mamele cu nou-născuți pot primi un tichet social electronic în valoare de 2.000 de lei, acordat o singură dată pentru fiecare copil. Aceste tichete sunt finanțate prin „Programul Incluziune și Demnitate Socială” și se acordă în perioada 2024-2027, bugetul total fiind de 120 de milioane de euro.

Beneficiarele acestor tichete sunt:

  • Mamele care primesc venit minim garantat;
  • Familiile care beneficiază de alocație pentru susținerea familiei;
  • Mamele aflate în situații de risc, victime ale calamităților, violenței domestice sau alte vulnerabilități;
  • Mamele minore sau cele fără acte de identitate.

Tichetele pot fi folosite pentru achiziționarea de produse pentru îngrijirea bebelușului, precum îmbrăcăminte, scutece, produse de igienă, lapte praf etc.

Poșta Română a finalizat, înaintea Sărbătorilor de Paște, distribuirea prestațiilor sociale aferente lunii aprilie

Alocația de stat. Amintim că Poșta Română a finalizat, înaintea Sărbătorilor de Paște, distribuirea prestațiilor sociale aferente lunii aprilie. Compania a efectuat atât plata pensiilor, cât și livrarea anticipată a alocațiilor, indemnizațiilor și altor ajutoare sociale.

„Printr-un efort conjugat al Ministerului Muncii, Familiei și Solidarității Sociale, Ministerului Finanțelor, Casei Naționale de Pensii, Agenției Naționale pentru Plăți și Inspecție Socială (ANPIS), Agenției Naționale pentru Ocuparea forței de muncă (ANOFM), precum și al partenerilor noștri din domeniul bancar, prestațiile sociale aferente lunii aprilie au fost distribuite la timp de către poștași, înaintea sărbătorilor pascale. Ne-am dorit să le putem aduce această mulțumire clienților noștri ca să se poată bucura, așa cum este normal, de Paște în liniște, alături de familie și cei dragi” a declarat Valentin Ștefan, directorul general al Companiei Naționale.