Fonduri europene pentru copiii vulnerabili din sectoarele 1 și 5

Primăria Sectorului 1 a anunțat obținerea unei finanțări de patru milioane de euro din fonduri europene pentru sprijinirea copiilor vulnerabili.

În același timp, Primăria Sectorului 5 a obținut aproximativ două milioane de euro pentru implementarea proiectului „ChildHub5”, destinat copiilor aflați în situații vulnerabile, cum ar fi cei cu dizabilități, cu venituri scăzute sau expuși riscului de excluziune socială, scrie Buletin de București.

Două milioane de euro pentru proiectul „ChildHub5”

La finalul lunii august, Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) Sector 5 a solicitat o finanțare de două milioane de euro pentru derularea proiectului „ChildHub5”. Acesta vizează copii cu dizabilități, copii provenind din familii sărace sau aflați în risc de abandon școlar și excluziune socială.

Proiectul va oferi servicii esențiale, cum ar fi consiliere psihologică, asistență medicală, activități educative și suport pentru a ajuta copiii să devină mai independenți și să își îmbunătățească viața socială.

În data de 25 noiembrie, autoritățile din Sectorul 5 au anunțat că au reușit să obțină aceste fonduri europene, iar proiectul va fi implementat pe o perioadă de 36 de luni, începând cu ianuarie 2025 și până în decembrie 2027.

Obiectivele și componentele principale ale proiectului „ChildHub5”

Proiectul „ChildHub5” are două componente principale care vizează direct îmbunătățirea vieții copiilor vulnerabili. Prima componentă se concentrează pe reintegrarea copiilor din sistemul de protecție specială în familii. Aceasta va include servicii de consiliere psihologică și suport pentru activitățile zilnice ale copiilor. A doua componentă are ca scop prevenirea intrării în sistemul de protecție socială, prin sprijinirea copiilor care sunt în risc de separare de familie și a familiilor vulnerabile.

Grupul țintă al acestui proiect include copii din familii sărace și copii care se află deja în sistemul de protecție specială, estimându-se că aproximativ 540 de copii vor beneficia de serviciile oferite. Aceste măsuri vor contribui la creșterea calității vieții acestora și vor sprijini integrarea lor în societate.

Bani europeni pentru copiii vulnerabili din Sectorul 1

În paralel, Primăria Sectorului 1 a obținut fonduri europene în valoare de patru milioane de euro pentru a sprijini 536 de copii vulnerabili, aflați în grija Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului din sector. Proiectul vizează îmbunătățirea condițiilor de viață ale copiilor, oferindu-le servicii medicale specializate, cum ar fi consultații și investigații medicale, tratamente stomatologice, kinetoterapie, dar și consiliere psihologică și psihoterapie pentru copii și părinții acestora.

În plus, vor fi organizate excursii pentru copii și părinți și va fi implementat un program de suport școlar, arată buletin.de.

Scopul principal al activităților derulate în cadrul acestui proiect este prevenirea separării copiilor de familiile lor (aproximativ 507 copii) și sprijinirea reintegrării în familie a celor care se află deja în sistemul de protecție specială (29 de copii). Aceste măsuri vor contribui la oferirea unei vieți mai bune copiilor vulnerabili din Sectorul 1 și la integrarea acestora în societate, se arată într-un comunicat al Primăriei Sector 1.

Parteneriatele și succesul în obținerea fondurilor

Proiectul Sectorului 1 a fost realizat în parteneriat cu asociațiile „Salvați Copiii” și „SOS Satele Copiilor România”. De asemenea, proiectul a fost unul dintre cele mai apreciate la nivel regional, obținând cel mai mare punctaj în cadrul selecției realizate de Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene în cadrul Programului Incluziune și Demnitate Socială.

Acest succes va permite autorităților să ofere sprijin real copiilor vulnerabili și familiilor acestora, ajutându-i să depășească dificultățile economice și sociale cu care se confruntă.