Românii care primesc pensii mai mari. Au termen până pe 31 decembrie 2024

bani, pensii

SURSĂ FOTO: Dreamstime

Pensii 2024. Românii care vor să primească mai mulți bani la pensie trebuie să țină cont de faptul că suma este influențată de stagiile de cotizare și suma virată în bugetul asigurărilor sociale de stat.

Pensii 2024. Valoarea pensiei este influențată de stagiile de cotizare și de suma virată în bugetul asigurărilor sociale de stat. Astfel, vârstnicii care vor să primească mai mulți bani trebuie să aibă în vedere mai multe puncte importante.

Românii care primesc pensii mai mari

Primul punct important care trebuie avut în vedere este valoarea sumei minime datorată la bugetul asigurărilor sociale. Nivelul minim al venitului înscris în contractul de asigurare socială este de 3.700 de lei, respectiv echivalentul salariului minim pe țară de la 1 iulie anul curent.

Amintim că suma minimă datorată bugetului de pensii este de 925 de lei pe lună.

SURSĂ FOTO: Dreamstime

De unde poți afla numărul stagiilor de cotizare și punctajul lunar

Românii interesați pot afla mai multe informații importante de la Casa de Pensii, precum numărul stagiilor de cotizare și punctajul lunar, respectiv cel anual. În momentul de față, valoarea punctului de pensie este de 2.032 lei.

Cei care nu au complet stagiul de cotizare pot apela la mai multe opțiuni. În primul rând, pot plăti retroactiv pentru o perioadă de cel mult 6 ani. În al doilea rând, pot încheia un astfel de contract până pe 31 decembrie 2024.

Care este marele obiectiv al noii legi a pensiilor

În altă ordine de idei, fostul ministru al Muncii, Marius Budăi, a explicat care este obiectivul noii legi a pensiilor. El a spus vineri, 16 august, că este vizată echitatea. Potrivit fostului ministru al Muncii, de-a lungul timpului, s-a discutat despre remedierea inechităților din sistemul de pensii.

Una dintre aceste inechități, susține el, se referă la situația în care, deși un bărbat și o femeie au lucrat în aceleași condiții și cu venituri similare, femeia beneficia de o pensie mai mică la finalul carierei, deoarece se calcula pe baza unui stagiu de cotizare mai scurt decât pentru bărbați.

După noile reguli bazate pe contributivitate, femeia, care avea o pensie mai mare decât colegul ei bărbat, se va apropia de pensia acestuia, a mai spus fostul ministru.

De asemenea Marius Budăi a mai dat exemplul a două persoane care au lucrat în aceleași condiții, dar una a ieșit la pensie într-un an și cealaltă a ieșit după 2-3 ani, beneficiind de o pensie mai mare. Prin noua lege, se va rezolva această inechitate, a susținut fostul ministru. Marius Budăi a dat și asigurări că nicio pensie nu va scădea, potrivit noii legi.