Românii care scapă complet de datorii. Cine poate beneficia de amnistia fiscală

oameni

SURSA FOTO: Dreamstime

Ministrul Fondurilor Europene, Adrian Câciu, a explicat, sâmbătă seară, cum se va aplica amnistia fiscală şi ce condiţii sunt necesare pentru a scăpa de datorii.

Cine poate beneficia de amnistia fiscală?

Ministrul Fondurilor Europene, Adrian Câciu, a reamintit tuturor că există măsuri pentru creșterea colectării veniturilor. România are de recuperat arierate semnificative. Rezolvarea deficitului nu ar trebui să se bazeze doar pe creșterea taxării sau pe eliminarea unor facilități, ci că această măsură este temporară și similară cu cele luate de alte țări, fiind aplicată o dată la 10 ani. Această măsură este un „test zero”. Este momentul să se recupereze datoriile statului român, ceea ce ar fi mai corect față de cei care își plătesc taxele la timp.

Cei care au acumulat datorii pot beneficia de amnistie, cu condiția să își plătească baza datoriei până la 25 noiembrie, termenul fiind strict. Această măsură va fi discutată în Guvernul României probabil săptămâna viitoare. Alături de bonificarea pentru cei care își plătesc taxele la timp, noua măsură ar putea ajuta la recuperarea veniturilor bugetare necesare pentru acoperirea deficitului și finanțarea cheltuielilor de investiții, fără a impune alte măsuri de ajustare a deficitului.

„Sunt măsuri de creștere a colectării. Până la urmă, România are de recuperat arierate foarte mari și de fiecare dată nu ne-am obișnuit că rezolvarea deficitului se face printr-o creștere, dacă vreți, a taxării sau prin măsuri de acest gen, de a mai elimina din facilitățile care au existat.

Este o măsură temporară, o măsură care se face, dacă vreţi one-off, o dată la 10 ani. Este o măsură pe care au luat-o și alte țări ca și element. Încă o dată nu se face în fiecare an sau este măsură care se face tot timpul, e un fel de test zero, dacă vreți, pentru că este timpul să mai și recuperăm datoriile statului.

Până la urmă este nedrept față de cei care își plătesc taxele la timp, că statul încă nu-și încasează de la rău platnici. Este o măsură pe care dacă cei rău platnici sau cei care au acumulat datorii o accesează, vor beneficia de această amnistie cu o singură condiție să-și plătească baza. Probabil că săptămâna viitoare va fi acest act normativ pe masa Guvernului.

Acest act normativ sau aceste trei măsuri, că e și bonificare a celor care își plătesc taxele la timp, ceea ce este o chestiune foarte corectă până la urmă, până la urmă ne va duce în situația asta, o sperăm, de a recupera venituri bugetare pe care le putem duce pentru acoperirea deficitului sau a cheltuielilor de investiții și altor cheltuieli ale statului, fără a fi necesare alte măsuri de ajustare a deficitului aşa cum au fost ele promovate.

(…) Tocmai de aceea este o măsură temporară și este foarte bine ancorată în timp, dacă se plătesc aceste lucruri până la 25 noiembrie. Dacă se iese din acest termen, nu se beneficiază de această amnistie”, a spus ministrul Fondurilor Europene, Adrian Câciu, în cadrul unei intervenții TV la Antena 3 CNN.

Adrian Câciu (SURSA FOTO: Facebook, Adrian Câciu)

Dacă s-ar plăti toate datoriile, statul român ar strânge până la 30 de miliarde

Nimeni nu va fi iertat de plata datoriei de bază. Totuși, dacă aceasta este plătită, va exista o bonificație sub forma unei amnistii fiscale pentru penalități și dobânzi asociate acestor datorii. Statul român are de colectat sume mari de bani din datoriile restante, în special de la companii de stat.

Există și o problemă de evaziune fiscală. Din acest motiv, Executivul dorește să digitalizeze procesul de colectare a veniturilor bugetare. Dacă toate datoriile ar fi plătite, s-ar putea colecta 20-30 de miliarde la bugetul statului, deși nu se așteaptă la o sumă atât de mare. Totuși, dacă în prima rundă s-ar colecta 5-6 miliarde ar fi un succes. Dezbaterile sunt importante pentru a evita măsuri nocive sau discriminatorii.