Mulți fermieri din România vor scăpa de impozit, în contextul în care a fost publicată Ordonanța de Urgență nr. 128/2024. Aceasta aduce schimbări importante pentru persoanele fizice implicate în activități agricole.

Mai multe categorii de persoane vor scăpa de impozit

Începând cu anul fiscal 2025, fermierii care obțin venituri din activități agricole vor beneficia de o procedură mai simplificată pentru completarea declarației unice.

Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) va precompleta această declarație cu date referitoare la:

  • veniturile realizate;
  • impozitul datorat;
  • baza de calcul a contribuțiilor de asigurări sociale și de sănătate;
  • cuantumul contribuțiilor datorate.

Această măsură de digitalizare vine în sprijinul contribuabililor, simplificând procesul de raportare și reducând timpul necesar pentru completarea și depunerea declarației, notează Agrointel.

Declarația unică trebuie depusă până în ziua de 25 mai

Conform OUG nr. 128/2024, contribuabilii vor primi această declarație precompletată, bazată pe informațiile disponibile în bazele de date ale autorităților fiscale.

Declarația unică, obligatorie pentru veniturile din activități agricole, trebuie depusă până pe 25 mai inclusiv a fiecărui an, pentru veniturile obținute în anul anterior.

Această cotă se aplică veniturilor rezultate din următoarele activități

Impozitul pe venitul din activități agricole va fi calculat prin aplicarea unei cote de 10% asupra venitului anual stabilit conform normei anuale de venit.

Această cotă se aplică veniturilor rezultate din cultivarea și procesarea produselor agricole vegetale, exploatarea plantațiilor viticole și pomicole, creșterea și valorificarea animalelor și a produselor de origine animală în stare naturală.

fermieri
SURSA FOTO: Dreamstime

Declarația unică va include informații despre suprafețele cultivate și animalele deținute

Declarația unică va include informații despre suprafețele cultivate și animalele deținute la data de 25 mai a anului de realizare a venitului, fără a necesita recalcularea normei anuale dacă structura suprafețelor sau numărul de animale se modifică pe parcursul anului.

Ordonanța introduce măsuri de protecție pentru fermierii afectați de dezastre naturale. În cazul unor pierderi provocate de fenomene meteorologice severe, cum ar fi înghețul, grindina, poleiul, seceta sau inundațiile, precum și de epizootii care afectează peste 30% din suprafețele agricole sau animalele deținute, norma anuală de venit va fi redusă proporțional cu pierderile suferite.

Această reducere se va aplica indiferent dacă activitatea agricolă se desfășoară în mod individual sau în cadrul unei asocieri.