Românii care scapă de impozitul pe casă
Românii care scapă de impozitul pe casă. Locuitorii din Drobeta Turnu Severin pot beneficia de scutirea de la plata impozitului pe locuință pe o perioadă de șapte ani, în baza unei hotărâri a Consiliului Local adoptate cu cinci ani în urmă.
Conform hotărârii Consiliului Local, cetățenii pot beneficia de scutirea de la plata impozitului pe locuință dacă își anvelopează blocurile pe cont propriu. Cu toate acestea, deși mulți locuitori au realizat lucrările de izolare termică, scutirea nu a fost acordată. Motivul este că lucrările nu au fost efectuate de o firmă specializată, așa cum stipulează reglementările autorităților locale.
Dacă ar fi apelat la o companie specializată, costurile lucrărilor de izolare ar fi fost de două ori mai mari. Mai mult, localnicii ar fi fost nevoiți să furnizeze o serie de documente justificative pentru a beneficia de scutirea de impozit. Din acest motiv, majoritatea dintre ei nu au fost dispuși să respecte cerințele impuse de hotărârea Consiliului Local din Drobeta Turnu Severin. Această scutire se acordă pe o perioadă de șapte ani.
Scutirea se aplică începând cu anul următor finalizării lucrărilor de anvelopare. Cei care doresc să beneficieze de această reducere pot depune documentele necesare la Direcția de Taxe și Impozite Locale.
Schimbare în lege
Un proiect de lege recent adoptat de Senat prevede ca asociațiile de proprietari să fie scutite de plata cotei de contribuție pentru anveloparea blocurilor. Aceasta ar putea fi acoperită integral din bugetul local, fără a fi necesară recuperarea sumei respective.
Cota de contribuție nu va putea fi mai mică de 10% din costul total al lucrărilor. Conform legislației actuale, administrațiile publice au posibilitatea de a împrumuta asociațiile de proprietari pentru a acoperi această cotă de contribuție.
Guvernul va amâna majorarea impozitului pe locuință
În altă ordine de idei, amintim că Executivul a decis să amâne majorarea impozitelor pe locuințe până la 1 ianuarie 2026. Astfel, impozitarea locuințelor (apartamente și case) la valoarea lor de piață, care ar fi dus la creșteri semnificative ale impozitelor în orașele mai dezvoltate, va fi amânată pentru încă un an. Această decizie este cuprinsă într-un proiect al Ministerului Finanțelor.
Ministrul Finanțelor, Marcel Boloș, a declarat încă din luna august, într-un interviu, că sistemul necesar pentru implementarea noii impozitări nu va fi pregătit anul acesta, motiv pentru care termenul de aplicare trebuie amânat.
Dacă nu ar fi intervenit această amânare, noua taxare ar fi intrat în vigoare pe 1 ianuarie 2025, conform legislației în vigoare. Creșterea impozitelor pe proprietăți face parte din obiectivele incluse în Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR). Mai multe puteți afla aici.