Amnistia fiscală a fost introdusă de Guvernul Ciolacu pentru a ajuta persoanele fizice și firmele să-și regleze datoriile către stat. Persoanele interesate trebuie să acționeze rapid, având în vedere că termenul limită pentru depunerea cererilor pentru aplicarea amnistiei fiscale se apropie.

În plus, există și situații specifice în care anumite persoane pot beneficia de termene extinse, ceea ce face ca acest ghid să fie esențial pentru cei care doresc să beneficieze de aceste măsuri.

Ghid complet pentru aplicarea amnistiei fiscale. Termenul limită

Contribuabilii au timp până pe 25 noiembrie 2024 pentru a solicita amnistia fiscală. Totuși, în anumite cazuri, acest termen poate fi extins până la 90 de zile.

HotNews.ro a cerut sprijinul consultantului fiscal Cornel Grama, care a realizat un ghid video ce detaliază procesul de aplicare, inclusiv aspectele legate de anularea accesoriilor pentru datoriile eșalonate.

Cerințele pentru anularea accesoriilor debitelor

 „Persoanele fizice care primesc Decizii de impunere din oficiu aferente anilor 2019 – 2020, deci cei care nu au depus Declarația unică la vremea aceea, vor depune cererea de anulare a accesoriilor în termen de 90 de zile de la comunicarea deciziei.

Deci pot să depășească 25 noiembrie 2024. Dacă decizia de impunere pentru 2020 se comunică în ianuarie 2025, nicio problemă. Ai obligația să plătești ce e în acea decizie, debitul, și depui cererea anulare în 90 de zile de la comunicarea deciziei. Nu e obligatoriu să aștepți 90 de zile. O poți depune și a doua zi după plata a ceea ce scrie în decizia respectivă. Astfel beneficiezi de această amnistie fiscală”, a explicat clar Cornel Grama.

Aceste declarații subliniază că, în cazul în care decizia de impunere pentru anul 2020 este comunicată în ianuarie 2025, contribuabilii nu au motive de îngrijorare.

Procedura de aplicare pentru amnistia fiscală

Pentru a beneficia de amnistia fiscală, contribuabilii trebuie să achite inițial o parte din datoriile acumulate.

De exemplu, „Să presupunem că nu ai plătit impozit pe venit de 2.000 de lei. La acea sumă s-au strâns inclusiv dobânzi și penalități. Tu va trebui să plătești 1.000 de lei, vei depune o cerere la Fisc, iar ulterior se vor șterge dobânzile, penalitățile și restul de 1.000 de lei.”

După această plată, este necesară depunerea unei cereri de anulare a dobânzilor și penalităților restante la ANAF, cu termenul limită tot pe 25 noiembrie 2024.

Anularea datoriilor în funcție de sumă

Pentru românii care au datorii mai mici de 5.000 de lei, amnistia fiscală permite anularea a 50% din suma principală.

„Dacă datoriile depășesc 5.000 de lei, atunci, prin același mecanism ca mai sus, se va anula 25% din suma principală, ceea ce înseamnă că va trebui să plătești 75%.”

Astfel, contribuabilii care se confruntă cu dificultăți financiare pot beneficia de un sprijin substanțial.

Ghidul video pentru o aplicare corectă

Pentru a veni în ajutorul celor interesați, Cornel Grama a împărțit ghidul video în capitole distincte, acoperind atât situațiile pentru persoane fizice, cât și cele pentru firme.

Acest material informativ este esențial pentru a înțelege mai bine pașii care trebuie urmați și pentru a evita eventualele confuzii în procesul de aplicare.