Cât va costa căldura în București?

În cadrul emisiunii Jurnalul de Seară de la Digi24, primarul general al Bucureștiului, Nicușor Dan, a oferit detalii privind prețul încălzirii pe timpul iernii în Capitală.

Nicușor Dan a explicat că decizia de a menține prețul gigacaloriei a fost rezultatul unei evaluări, subliniind că starea sistemului de termoficare nu permitea o majorare.

”Știți că o să avem un nou consiliu general, cu noul consiliu general o să discutăm bugetul, foarte probabil în luna decembrie a acestui an și e o decizie pe care o să o luăm împreună”, spune Nicușor Dan.

Nicușor Dan a menționat că este foarte posibil ca această hotărâre să nu aibă un impact asupra lunii decembrie.

nicusor dan
SURSA FOTO: PNL

Prețul variază între 250 și 600 de lei

Primarul Capitalei a afirmat că gigacaloria costă, în realitate, aproximativ 1000 de lei, din care o treime este suportată de bucureșteni, iar două treimi sunt acoperite de primărie, tot din impozitele și taxele locuitorilor.

El a subliniat că, în România, prețul plătit de cetățeni variază între 250 și 600 de lei.

Primarul a reamintit că, până în 2021 sau 2022, bucureștenii plăteau în jur de 120 de lei pe gigacalorie.

Acum, prețul a fost ajustat la 330 de lei.

El a explicat că decizia de a nu crește prețul anterior a fost o evaluare, având în vedere că starea sistemului de termoficare nu era suficient de bună.

Cu toate acestea, pe măsură ce sistemul se îmbunătățește, este posibil să fie rezonabil să se majoreze ușor contribuția pe care o au bucureștenii.

„Gigacaloria costă real 1000 de lei, aproximativ, din care o treime plătesc bucureștenii, două treimi plătește primăria, bineînțeles din banii tot ai bucureștenilor, din impozitele și taxele lor. În România, prețul pe care oamenii îl plătesc este între 250 și 600. Eu vă aduc aminte că până prin anii 2021 sau 2022, bucureștenii plăteau 120 de lei sau cam așa pe gigacalorie, noi am dus-o la 330 de lei. A fost un calcul să n-o facem mai scumpă pentru că încă starea sistemului nu era suficient de bună. Acum pe măsură ce el se îmbunătățește e poate rezonabil să mai creștem puțin cât plătesc bucureștenii”, a mai spus primarul Capitalei.

nicusor dan
SURSA FOTO: Facebook/Nicușor Dan

Facturi mai mari la gaze

După aprobarea de către ANRE a creșterii tarifelor de distribuție cu 24,1% pentru principalul operator de gaze naturale din țară, românii se vor confrunta cu facturi mai ridicate.

Această creștere a tarifelor este o măsură menită să compenseze costurile asociate cu gratuitatea branșării la rețea, oferită începând din 2020.

Specialiștii atrag atenția că majorările de prețuri nu se vor opri aici, anticipând o nouă creștere a facturilor în sezonul rece.

”Această majorare vine după alte majorări stabilite de ANRE pentru aceste tarife de distribuție gaze: cu 11% în anul 2022 și cu 52,2% în anul 2023, respectiv în 3 ani am avut o dublare a tarifului de distribuție pentru acest operator. Această creștere a tarifelor se datorează în special ”gratuitățiilor” introduse în anul 2020 prin Legea 155/2020, care modifică vechea lege a energiei electrice și gazelor”, a transmis președintele AEI Dumitru Chisăliță, pentru Realitatea plus.

Conform Bloomberg, prețurile gazelor în Europa au atins cel mai înalt nivel din acest an, ca urmare a unui raport care indică faptul că forțele ucrainene au preluat controlul asupra unui important punct de tranzit pentru gaze aflat în apropierea graniței cu Rusia.