Românii care stau la casă trebuie să plătească. Autoritățile locale sunt obligate să informeze cetățenii

chirie, casă

SURSA FOTO: Dreamstime

Cu ocazia Zilei Internaționale a Reducerii Riscurilor la Dezastre, Antena 3 CNN a organizat Conferința Națională România Inteligentă, având ca temă principală asigurările obligatorii de locuințe.

Românii care stau la casă trebuie să plătească!

Românii care stau la casă trebuie să plătească această poliță! Inundațiile recente, cauzate de furtunile și ploile intense de cod roșu, au evidențiat din nou importanța asigurării obligatorii a locuințelor și a despăgubiri în caz de pierderi. Aceste evenimente ne demonstrează cât de importat este ca pregătirea comunităților locale să fie realizată din timp, înainte ca dezastrele să se producă, pentru a minimiza impactul și a proteja viețile și bunurile oamenilor.

Cu ocazia Zilei Internaționale a Reducerii Riscurilor la Dezastre, Antena 3 CNN a organizat Conferința Națională România Inteligentă „Asigurările obligatorii de locuințe: Pilonul stabilității în fața dezastrelor”, importanți responsabili din ministere și instituții publice care, împreună cu PAID, societatea ce administrează sistemul de asigurare obligatorie a locuințelor, au propus și găsit soluții pentru gestionarea cât mai bună a riscurilor și intervenția la dezastre.

„Să știți că noi am observat, în tot timpul ăsta, de 15 ani, observăm că metoda coercitivă n-a fost eficientă și de aceea am promovat cu insistență că primul pas în a obține un grad de informare și de educare al cetățenilor este a implica autoritățile locale în acest efort de informare. Drept pentru care am modificat legea 260, în sensul în care autoritățile locale sunt obligate în primul rând, să informeze cetățenii despre obligativitatea acestei polițe. Desigur, și aici există acel paradox că nu există niciun fel de constrângere pentru autorități s-o facă. Informarea nu ar avea de ce să-i pună într-o poziție adversă, să zicem, cu cetățenii. Dar probabil că nu înțeleg în totalitate acest interes”, a explicat Nicoleta Radu, director general PAID.

Românii nu se pregătesc și nu se asigură pentru dezastre

Problema cea mai mare este că românii se gândesc prea mult la suma pe care trebuie să o plătească anual și mult prea puțin la despăgubirea pe care o pot primi în cazul unei tragedii. Mai exact, pentru o sumă de 130 de lei, despăgubirea ajunge la 100.000 de lei.

„Mai mult decât atât, asta trebuie subliniat, există o protecție și pentru locuințele extrem de vulnerabile, respectiv locuințele care nu sunt asigurate sau luate în seamă de nicio asigurare facultativă”, a adăugat directorul PAID.

„Există acea categorie de case vulnerabile, construite din materiale foarte puțin rezistente, chirpici, paiantă, pământ ars, care nu sunt luate în asigurare de alte tipuri de asigurări. În schimb, în asigurarea obligatorie, suntem obligați să asigurăm absolut toate locuințele. Practic, acest tip de produs a fost conceput pentru a fi accesibil de către toată populația. Acoperă trei riscuri de impact major pentru România, și anume cutremur, inundații și alunecări de teren”, a concluzionat Nicoleta Radu în cadrul Conferința Națională România Inteligentă “Asigurările obligatorii de locuințe: Pilonul stabilității în fața dezastrelor”.