Inspectoratul General al Poliției Române (IGPR) a raportat că, în primele nouă luni ale anului 2024, polițiștii au emis peste 10.000 de ordine de protecție provizorii pentru a combate violența domestică. Multe dintre acestea au fost transformate de instanțele de judecată în ordine permanente, indicând o creștere a cazurilor raportate și a intervențiilor pentru protejarea victimelor.

În cadrul unui proiect pilot, o parte dintre agresori sunt obligați să poarte dispozitive electronice de supraveghere, o măsură destinată să asigure siguranța victimelor și să prevină încălcările ordinelor.

Mii de români, supravegheați din cauza creșterii alarmante a cazurilor de violență domestică

În primele nouă luni ale acestui an, polițiștii români au intervenit în aproape 100.000 de cazuri de violență domestică. Din acestea, 48.624 de incidente au avut loc în mediul urban, iar 51.213 în mediul rural. Aceste date subliniază caracterul extins al problemei la nivel național, indiferent de regiune.

Inspectoratul General al Poliției Române precizează că, în comparație cu aceeași perioadă a anului trecut, numărul faptelor penale de acest tip a crescut cu 5%, ajungând la 45.614 cazuri.

Mai mult, au fost înregistrate creșteri notabile și în ceea ce privește infracțiunile de „lovire sau alte violențe”, de la 26.912 la 27.928 de cazuri, și amenințările, de la 5.303 la 5.789.

De asemenea, nerespectarea ordinelor de protecție a înregistrat o creștere, ajungând la 3.945 de infracțiuni.

„Cea mai mare pondere în cadrul infracţiunilor o au lovirea sau alte violenţe – 61% (27.928 de fapte) şi ameninţarea – 13% (5.789 de fapte), împreună acestea reprezentând peste 74% din total. După locul comiterii, 24.629 de fapte au fost sesizate în mediul urban, 20.963 în mediul rural, 36.840 la domiciliu şi 8.774 în spaţiul public”, arată IGPR.

Ordinul de protecție și măsurile pentru încălcările acestuia

În perioada analizată, polițiștii români au emis 10.246 de ordine de protecție provizorii, dintre care 4.133 au fost confirmate de instanțele de judecată ca ordine de protecție permanente.

În plus, instanțele judecătorești au emis în total 10.019 ordine de protecție, confirmând astfel necesitatea unor măsuri continue de protejare a victimelor.

În contextul nerespectării ordinului de protecție, autoritățile au înregistrat 3.945 de infracțiuni, ceea ce reflectă gravitatea fenomenului și frecvența încălcării măsurilor de protecție.

violenta domestica
SURSA FOTO: Dreamstime

Din totalul ordinelor provizorii emise, 91% (adică 9.341) au fost confirmate de unitățile de parchet.

Numărul infracțiunilor de nerespectare a ordinului de protecție provizoriu înregistrat în această perioadă a fost de 670, dintre care 385 de cazuri s-au produs în mediul urban, iar 285 în mediul rural.

Dispozitive de supraveghere electronică pentru protecția victimelor

O măsură recentă de protecție o reprezintă implementarea dispozitivelor electronice de monitorizare pentru agresori.

În acest proiect pilot, desfășurat în județele Bacău, Brașov, Cluj, Călărași, Caraș-Severin, Constanța, Covasna, Galați, Giurgiu, Harghita, Ilfov, Iași, Mehedinți, Mureș, Neamț, Prahova, Sibiu, Sălaj, Satu Mare, Teleorman, Vâlcea, Vrancea și Vaslui, aproximativ 1.175 de agresori au fost obligați să poarte un dispozitiv electronic de supraveghere.

Această măsură de siguranță reprezintă aproximativ 11% din totalul ordinelor de protecție emise, fiind esențială pentru prevenirea încălcărilor și protecția victimelor.

IGPR raportează că, în cazul persoanelor monitorizate electronic, au fost înregistrate 695 de infracțiuni, din care 66 pentru distrugerea dispozitivului de supraveghere, 454 pentru încălcarea ordinului de protecție și 174 pentru nerespectarea ordinului provizoriu de protecție.

„În primele 9 luni ale anului 2024, la nivelul DGPMB şi al inspectoratelor de poliţie judeţene Bacău, Braşov, Cluj, Călăraşi, Caraş-Severin, Constanţa, Covasna, Galaţi, Giurgiu, Harghita, Ilfov, Iaşi, Mehedinţi, Mureş, Neamţ, Prahova, Sibiu, Sălaj, Satu Mare, Teleorman, Vâlcea, Vrancea şi Vaslui, unităţi care au intrat în etapa I, respectiv etapa II-a a proiectului pilot pentru implementarea SIME, au fost emise 10.935 de instrumente de protecţie pentru victimele violenţei domestice, dintre care 5.966 de ordine de protecţie provizorii şi 4.969 de ordine de protecţie (emise de instanţele de judecată)”, mai arată IGPR.

Măsuri preventive pentru încălcările repetate

Autoritățile au adoptat măsuri preventive pentru persoanele care nu respectă ordinele de protecție, arătând o abordare fermă pentru protejarea victimelor.

În 86 de cazuri de încălcare a ordinelor, polițiștii au dispus măsuri de reținere, arest preventiv, arest la domiciliu sau control judiciar. Dintre acestea, 55 de agresori au fost reținuți, 17 au fost arestați preventiv, doi au fost puși sub arest la domiciliu, iar 12 sunt sub control judiciar.

Aceste măsuri subliniază angajamentul autorităților de a folosi toate resursele pentru a asigura protecția și siguranța victimelor violenței domestice.