"Mai avem două măsuri foarte importante pentru activitatea economică şi aici aş începe cu o scutire de impozit pe venit pentru cercetători. Măsura se aplică din august 2016 şi se referă la activitatea de cercetare, dezvoltare aplicativă şi/ sau cercetare – dezvoltare tehnologică. În perioada următoare de 30 de zile, Ministerul Finanţelor împreună cu Ministerul Economiei şi Ministerul Educaţiei vor elabora un ordin comun, prin care se vor stabili în mod concret detaliile aplicării acestei prevederi. Numărul de cercetători din mediul de afaceri am constatat noi că este în scădere şi în general sectorul cercetării, dezvoltării din ţară, este subdimensionat. Ca atare, am considerat că se impune o asemenea măsură care să ajute o creştere economică sustenabilă şi de calitate. Pe de altă parte, în cifre absolute, în România se cheltuieşte pentru cercetare – dezvoltare pe cap de locuitor de aproape 20 de ori mai puţin decât media europeană. În felul acesta, noi considerăm că vom creşte rolul acestei activităţi, acestui domeniu de activitate în economia românească", a spus Anca Dragu.
Aceasta a mai spus că cererea pentru activitatea de cercetare – dezvoltare nu este stimulată suficient şi nici nu stimulează suficient alte sectoare economice.
"Activitatea de cercetare dezvoltare şi cererea pentru această activitate este scăzută, nu este stimulată suficient şi nici nu stimulează suficient alte sectoare economice, pentru că ar avea şi această posibilitate de impact pozitiv pe orizontală şi pe verticală. Sectorul cercetării dezvoltării se dovedeşte slab conectat atât cu mediul de afaceri, cât şi cu publicul în general", a mai afirmat Dragu.
Ministrul Finanţelor Publice a mai spus că impactul bugetar de primă rundă pentru această măsură, în 2016, este de 8,1 milioane de lei, iar pentru 2017 a fost estimat un impact de 26,3 milioane lei. "Acesta este impactul imediat din reducerea impozitelor aferente, dar avem şi un impact de runda a doua şi la acest impact de runda a doua vedem că peste o treime din pierderea directă se va recupera, iar în rundele ulterioare, în runda a treia, de exemplu, vom ajunge la o recuperare totală a acestei diminuări de venituri", a mai spus Dragu. AGERPRES