Românii care vor fi scutiți de plata CASS. Decizia luată de Guvernul Ciolacu

Documentul a fost publicat recent pe site-ul Guvernului și prevede „scutirea de la plata contribuției la asigurările de sănătate (CASS) pentru elevii și studenții care desfășoară un loc de muncă sau internship în timpul studiilor de licență și masterat”.

Banii nu vor rămâne la angajați, ci vor fi direcționați către angajatori, guvernul sperând că această măsură va încuraja angajatorii să recruteze mai mulți tineri.

Documentul include, de asemenea, scutirea de la plata CASS și opțiunea de a plăti CAS pentru pensionarii care au stagiul complet de cotizare și se angajează.

În plus, programul adoptat de Guvernul Ciolacu 2 prevede o reducere treptată a poverii fiscale pe muncă cu până la 5 puncte procentuale pentru familiile cu copii.

Contribuția CASS va fi redusă la jumătate pentru părinții care au în întreținere 3 sau mai mulți copii

Programul de guvernare al coaliției PSD-PNL-UDMR-minorități include, printre altele, măsuri pentru economii la bugetul de stat.

Coaliția propune reducerea numărului de agenții guvernamentale cu cel puțin 25%, comasarea serviciilor deconcentrate ale ministerelor (astfel încât niciun minister să nu dețină mai mult de două servicii deconcentrate la nivel teritorial), reducerea numărului de secretari de stat cu cel puțin 50%, impozitarea progresivă a marilor averi și o reducere treptată a poverii fiscale pe muncă cu până la 5 puncte procentuale pentru salariile mici și familiile cu copii.

De asemenea, programul include reforme pentru asigurarea sustenabilității datoriei guvernamentale.

Studenții amenință cu ample proteste: Educația este cheia către un viitor mai bun

Studenții critică vehement măsurile fiscal-bugetare propuse de Guvern prin Ordonanța „trenuleț”, publicată recent de Ministerul Finanțelor. Organizația solicită restabilirea facilităților pentru studenți și elevi, printre care bursele și transportul gratuit, subliniind că aceste reduceri subminează viitorul educației din România. Dacă revendicările lor vor continua să fie ignorate, UNSR avertizează cu organizarea unui protest de amploare.

UNSR susține că sistemul educațional din România este marginalizat constant prin politici care afectează direct generațiile actuale și viitoare.

„UNSR anunță ferm că, dacă vocea studenților va continua să fie ignorată iar Educația va rămâne ultima pe lista de priorități, va urma un protest de amploare. Educația este cheia către un viitor mai bun pentru România, iar decidenții trebuie să înțeleagă că nu mai putem accepta compromisuri şi promisiuni deșarte. Acum este momentul pentru acțiuni concrete”, se arată în comunicatul organizației.

UNSR subliniază că, deși Educația este declarată o prioritate națională, bugetul alocat pentru acest domeniu în 2025 va fi mai mic decât cel din anii anteriori.

„Realitatea din România arată că sistemul educațional continuă să fie marginalizat prin politici care subminează viitorul generațiilor actuale și viitoare. În vechea Lege a Educației Naționale nr. 1/2011 se prevedea alocarea a 6% din PIB pentru învățământ. Această obligație legală nu a fost niciodată respectată. În loc să ne apropiem de acest deziderat, guvernanții se pregătesc să diminueze și bruma de finanțare rămasă pentru anii următori (…) Se estimează că bugetul alocat Educației în 2025 va fi și mai mic decât în ultimii doi – trei ani, situație care nu s-a mai repetat din 2009 (…) ”, se mai prezintă în comunicat.

Reducerile prevăzute prin Ordonanța „trenuleț” ar putea agrava subfinanțarea existentă, comparabilă cu nivelul minim din anul 2009.