Românii care vor fi verificați! Ministerul Educației își dorește mai multă transparență din partea profesorilor care dau meditații. Prin urmare, aceștia ar putea fi nevoiți să completeze o declarație de interese în care să spună ce meditații dau și cui, potrivit unui proiect aflat, în prezent, în dezbatere publică.
Profesorii care dau meditații ar putea fi obligați să completeze o declarație de interese
Documentul prevede că profesorii din școli și licee ar trebui să declare în fiecare an meditațiile pe care le fac cu elevii și școlile de la care provin aceștia. Proiectul se află în dezbatere publică până pe data de 4 noiembrie. Prevederile ar urma să se aplice începând cu 1 ianuarie 2024.
Potrivit proiectului, fiecare declarație ar urma să fie verificată de câte un responsabil numit de directorul școlii, iar dacă există probleme la modul de completare a acesteia ori întârzieri la predare sau refuzul unui profesor de a o completa, responsabilul îl notifică și cere punct de vedere, conform procedurii aflată în dezbatere.
„Punem în aplicare prevederile noii Legi a învățământului preuniversitar, act normativ care statuează explicit faptul că profesorii nu pot să desfășoare activități de pregătire suplimentară contra cost pentru elevii de la clasa/clasele la care sunt încadrați în anul școlar în curs, având obligația de diligență să depună eforturi pentru atingerea competențelor necesare de către fiecare elev, prin activitatea la clasă și prin programele de învățare remedială”, a anunțat Ministerul Educației într-o postare pe Facebook.
Ce reprezintă declarația de interese?
Declarația de interese este o confirmare pe proprie răspundere de la profesori că „asigură echitate și obiectivitate în activitatea de predare – învățare – evaluare”, se arată în document.
„Până la data de 31 decembrie a fiecărui an, personalului didactic de predare îi revine obligația să completeze declarația de interese”, mai precizează sursa citată.
Potrivit proiectului de lege, „cadrul didactic încadrat în două sau mai multe unități de învățământ completează o singură declarație de interese (…), într-un număr de exemplare egal cu numărul de unități de învățământ în care este încadrat și depune câte un exemplar completat.”
AUR critică Guvernul pentru această inițiativă
Această inițiativă a generat o controversă în sistemul educațional din România. Marius Lulea, membru AUR, acuză Guvernul de dorința de a ancheta profesorii pentru meditații și de a trimite forțele antifraudă asupra lor.
Ministrul Educației a propus recent o măsură care prevede ca fiecare profesor din România trebuie să completeze o declarație pe propria răspundere cu privire la meditațiile pe care aceștia le susțin. Mai multe puteți citi aici.