Românii care ar dori să îşi achiziţioneze o locuinţă prin programul social "Prima casă" mai au de aşteptat, pentru că, afectate de ordonanţa anti-lăcomie, februarie este luna în care băncile îşi redefinesc strategiile pentru acest an, iar instituţiile bancare îşi fac speranţe că celebra OUG 114 va fi modificată.
În a doua jumătate a lunii februarie sunt aşteptate şi delagaţii ale acţionarilor băncilor prezente în România care vor decide, în funcţie de datele prezentate, care va fi viitorul plan de dezvoltare, pentru unele bănci sau dacă prezenţa în România mai rentează sau este cazul să mute prezenţa băncii străine într-o altă ţară-est europeană, pentru alte bănci.
Mai multe bănci au decis deja să taie din investiţii şi din programele cu garanţie guvernamentală, care între timp au devenit neprofitabile sau chiar generatoare de pierderi.
Votarea bugetului de stat pe 2019 va aduce probabil şi aprobarea plafonului pentru reînceperea derulării programului social „Prima Casă”, chiar dacă acum va fi impusă limită de vârstă şi un nivel mai mare al avansului.
Rămâne de văzut însă câte bănci vor mai intra în acest program, mai ales că nici până acum nu s-au stabilit condiţiile în care programul se va desfăşura în acest an.
Chiar dacă au garanţia statului şi implicit sunt obligate să constituie provizioane mai mici, datorită faptului că acest produs a devenit neprformant toate băncile ar trebui să renunţe la distribuirea sa. Mai exact, toate ofertele existente în piaţă au o dobândă de maximum 5,5%, în condiţiile impuse de legislaţia programului. După introducerea taxei pe lăcomie, costurile-oricum mari-ale acestui produs au ajuns la minimum 7,5%, ceea ce înseamnă că băncile ar accepta să dea credite Prima Casă cu o pierdere asumată de minimum 2%, scrie Economica.net.