Barcelona va majora taxa turistică

Barcelona percepe o taxă turistică și o taxă de oraș. De altfel, taxa pentru turiștii din Barcelona este în topul majorărilor din Europa.

Din 2012, centrul de atracție pentru vizitatori a adăugat o taxă suplimentară pe lângă taxa turistică la nivel regional.

În 2022, autoritățile orașului au anunțat că așa-numita taxă de oraș va fi majorată în următorii doi ani, transmite Euronews.

Taxa suplimentară percepută de oraș variază în funcție de tipul de cazare al vizitatorilor și este percepută numai pentru cazarea turistică oficială. În luna aprilie a acestui an, aceasta a crescut de la 2,75 Euro la 3,25 Euro.

Barcelona este cel mai vizitat oraș din Spania și continuă să se lupte cu turismul excesiv. Ca răspuns, consiliul municipal a votat recent în favoarea majorării taxei la 4 Euro pe persoană începând cu luna octombrie.

Cât costă taxa turistică din Barcelona?

Vizitatorii Barcelonei trebuie să plătească atât taxa turistică regională, cât și taxa municipală.

Taxa regională variază în funcție de tipul de cazare în care vă cazați. Pentru hotelurile de patru stele este de 1,70 Euro, pentru cazările închiriate, cum ar fi Airbnb, este de 2,25 Euro, iar pentru hotelurile de cinci stele și de lux este de 3,50 Euro.

Pasagerii de croazieră care petrec mai puțin de 12 ore în oraș plătesc 3 Euro regiunii, în timp ce cei care petrec mai mult de 12 ore plătesc 2 Euro.

Taxa de oraș separată, care se aplică unui sejur de maximum șapte nopți, a crescut constant. În prezent, aceasta este stabilită la 3,25 Euro pe noapte pentru majoritatea vizitatorilor și la 4 Euro pentru cei care stau în apartamente turistice sau fac escală în croazieră pentru mai puțin de 12 ore.

Cu cât vor crește prețurile pentru un sejur de o săptămână?

Începând cu octombrie 2024, vizitatorii Barcelonei vor trebui să plătească orașului 4 Euro pe lângă taxa turistică regională – o creștere de 0,75 Euro pe noapte.

Aceasta înseamnă că oaspeții cazați la hoteluri de cinci stele vor plăti un total de 7,50 Euro pe noapte – 52,50 EUR de persoană pentru un sejur de o săptămână, față de 47,25 Euro în prezent.

Ideea din spatele acestei măsuri este de a încuraja turismul „de calitate” în detrimentul cifrelor mari și de a plăti cheltuielile privind curățenia și securitatea, potrivit primarului orașului.

Alte orașe spaniole care percep o taxă turistică

Barcelona nu este singurul punct turistic din Spania care-i taxează pe vizitatori. Insulele Baleare (Mallorca, Menorca, Ibiza, Formentera) percep o taxă pe noapte de 1-4 Euro pentru fiecare turist în vârstă de 16 ani.

Cunoscută sub numele de taxa pentru turism durabil, aceasta este utilizată pentru a promova practici turistice mai bune și pentru a conserva natura insulelor.