Donatorii de sânge ar putea beneficia de reducerea impozitelor

Donatorii de sânge ar putea beneficia de o reducere suplimentară la impozit, se arată într-un proiect de lege.

Mai precis, românii care fac dovada a minim trei donări de sânge ar putea beneficia, din partea consiliilor locale, de o reducere a impozitelor pe clădiri și pe teren. Acestea trebuie să fie în posesia persoanelor fizice.

Mai mult, proiectul prevede ca bonificația de pe urma donării de sânge să poată fi cumulată cu bonificația de 10%, primită dacă impozitul este plătit până pe 31 martie.

„Consiliile locale pot hotărî acordarea unei reduceri procentuale a impozitului pe clădiri pentru persoanele fizice care au în proprietate o clădire situată în România şi care fac dovada a cel puţin trei donări de sânge în cursul unui an calendaristic, realizate în conformitate cu prevederile Legii 282/2005.

Reducerea se poate cumula cu bonificaţia acordată în condiţiile art. 462 alin. 2 şi se aplică diferenţei rezultate în urma scăderii bonificaţiei din impozitul datorat. Scutirea sau reducerea de la plata impozitului/taxei se aplică începând cu data de 1 ianuarie a anului următor celui în care persoana depune documentele justificative.

Consiliile locale pot hotărî acordarea unei reduceri procentuale a impozitului pe teren pentru persoane fizice care au în proprietate un teren situat în România şi care fac dovada a cel puţin trei donări de sânge în cursul unui an calendaristic”, se arată în proiect.

Reducere impozit pentru donatorii de sânge. Inițiativa legislativă a fost aprobată și de Senat. Camera Deputaților are puterea de decizie în această situație.

bani, pensii, neimpozitare pensii
Bani/SURSA FOTO: Dreamstime

Beneficiile donării de sânge

Reducere impozit pentru donatorii de sânge. Donarea de sânge poate părea intimidantă, dar este un proces ușor care poate ajuta la salvarea vieții cuiva.

Beneficiile donării de sânge pentru cei care au nevoie de el sunt nelimitate. Potrivit Crucii Roșii Americane, o singură donare poate salva până la trei vieți.

În afară de avantajele de a ajuta pe alții, există și beneficii pentru sănătatea donatorilor, scrie healthline.com.

Donarea de sânge are beneficii pentru sănătatea emoțională și fizică. Potrivit unui raport realizat de Fundația pentru Sănătate Mintală, ajutarea altora poate:

  • reduce stresul
  • îmbunătățiți bunăstarea emoțională
  • să te scape de sentimentele negative
  • oferi un sentiment de apartenență și reduce izolarea

Cercetările au găsit dovezi suplimentare ale beneficiilor pentru sănătate care provin în special din donarea de sânge.

Pentru a putea dona sânge, trebuie să vă supuneți unui examen de sănătate. Acest control este efectuat de un membru al personalului calificat. Ei vă vor verifica:

  • pulsul
  • tensiunea arterială
  • temperatura corpului
  • nivelul hemoglobinei

Sângele este, de asemenea, testat pentru mai multe boli. Acestea includ:

  • hepatita B
  • hepatita C
  • HIV
  • virusul West Nile
  • sifilis
  • Trypanosoma cruzi

Donarea de sânge reduce riscul de boli de inimă?

Cercetările sunt contradictorii în ceea ce privește faptul că donarea de sânge reduce într-adevăr riscul de boli de inimă și de atac de cord.

Un studiu din 2017 sugerează că donațiile regulate de sânge sunt asociate cu un risc crescut de boli de inimă, posibil din cauza nivelului nefavorabil de colesterol.

Cu toate acestea, donarea de sânge în mod regulat poate reduce rezervele de fier, potrivit unui studiu din 2013. Acest lucru poate reduce riscul de atac de cord. Se crede că depozitele mari de fier din organism cresc riscul de atac de cord.

Se credea că donațiile regulate de sânge scad tensiunea arterială, dar un studiu din 2017 sugerează că aceste observații sunt înșelătoare și nu reprezintă un răspuns fiziologic real.

Donare de sânge
Donare de sânge/SURSA FOTO: Dreamstime

Efecte secundare ale donării de sânge

Donarea de sânge este sigură pentru adulții sănătoși. Nu există riscul de a contracta boli. Pentru fiecare donator se folosește echipament nou, steril.

Unele persoane pot avea grețuri sau stări de amețeală după donarea de sânge. Dacă se întâmplă acest lucru, ar trebui să dureze doar câteva minute. Vă puteți întinde cu picioarele în sus la până când vă simțiți mai bine.

De asemenea, este posibil ca locul unde a intrat acul să sângereze. Aplicarea unei presiuni și ridicarea brațului timp de câteva minute va opri de obicei acest lucru. Este posibil să apară o vânătaie la locul de puncție.

Sunați la centrul de donare de sânge dacă:

  • Vă simțiți în continuare amețit sau cu greață după ce ați băut, ați mâncat și v-ați odihnit
  • Se formează o umflătură în relief sau continuați să sângerați în locul unde a intrat acul
  • Aveți dureri de braț, amorțeală sau furnicături