O anumită categorie de angajați nu vor putea fi plătiți cu mai puțin de 3.200 de lei pe lună. Guvernul are în plan majorarea salariilor minime pentru companiile care necesită suportul statului.
La doar câteva luni de la deschiderea dezbaterii publice pe acest subiect, Ministerul Finanțelor Publice ia măsuri și vine cu schimbări în ceea ce privește schemele de ajutor de stat.
Noua schemă de ajutoare de stat va includse noţiunea de „salariu minim brut lunar” sub care nu pot fi plătiți specialiștii cu înaltă calificare sau calificare simplă.
Noile „salarii minime” sunt ȋn valoare de 8.000 lei pentru un loc de muncă înalt calificat (cca. 4.600 lei net), respectiv ȋn valoare de 5.500 lei pentru un loc de muncă calificat (cca. 3.200 lei net).
Locuri de muncă ȋnalt calificate sunt locurile de muncă ocupate de persoane care deţin o diplomă din ȋnvăţământul postliceal sau superior, iar cele calificate sunt locurile de muncă ocupate de persoane care deţin o diplomă emisă de o instituţie de ȋnvăţământ sau un certificat de calificare emis de un furnizor autorizat conform O.U.G. nr. 129/2000 privind formarea profesională a adulţilor), potrivit proiectului de lege.
Introducerea noţiunii de „salariul minim brut lunar” ȋn valoare de 8.000 lei pentru un loc de muncă înalt calificat (cca. 4.600 lei net), respectiv ȋn valoare de 5.500 lei pentru un loc de muncă calificat (cca. 3.200 lei net), a fost anunțată ieri, 11 septembrie.
Ministerul Finanțelor Publice a demarat încă din data de 3 iulie un amplu proces de consultare publică, în urma căruia au fost propuse modificări importante in ceea ce privește schemele de ajutor de stat 807/2014 și 332/2014, scrie Realitatea.