Un nou proiect de lege depus la Parlament vizează acordarea de pensii de invaliditate persoanelor cu dizabilități. Despre ce este vorba mai exact?
Proiect de lege, în sprijinul persoanelor cu dizabilități
Un nou proiect de lege propus de trei deputați, printre care și Eugen Terente, vine să sprijine persoanele cu dizabilități, oferindu-le posibilitatea de a beneficia de pensii de invaliditate, indiferent dacă au contribuit sau nu la fondul de asigurări sociale și prezintă invalidități care afectează ireversibil capacitatea de muncă.
Eugen Terente a anunțat depunerea acestui proiect de lege pe rețelele de socializare, subliniind contrastul între lupta pentru păstrarea pensiilor speciale și alte beneficii pentru oamenii de partid din partea PSD și PNL, și eforturile lor de a veni în ajutorul persoanelor cu dizabilități.
„În timp ce PSD si PNL se luptă pentru păstrarea pensiilor speciale şi a altor beneficii pentru oamenii de partid, azi (luni – n.r.), 8 aprilie 2024, împreună cu alţi doi colegi Bogdan Rodeanu – deputat USR Galaţi şi Lazar Ion Marian deputat USR Vâlcea, am depus un proiect de lege pentru acordarea de pensii de invaliditate, proiect ce vine în ajutorul persoanelor cu dizabilităţi”, scrie deputatul pe Facebook.
Pensii de invaliditate pentru persoanele adulte cu grad de handicap grav
Conform declarațiilor sale, esența proiectului de lege constă în acordarea de pensii de invaliditate pentru persoanele adulte încadrate în grad de handicap grav, care nu pot fi angajate pe piața muncii din cauza gravității consecințelor invalidității, indiferent de contribuțiile acestora la sistemul public de pensii.
Astfel, proiectul propune modificări legislative pentru a facilita accesul persoanelor cu dizabilități la suportul financiar necesar, având în vedere că aceste persoane se confruntă adesea cu dificultăți majore în găsirea sau menținerea unui loc de muncă.
La articolul 61, după alineatul (4) se introduce un nou alineat, alineatul (5) cu următorul cuprins: <(5) Prin excepţie de la prevederile alin.(1) au dreptul la pensie de invaliditate indiferent dacă au cotizat în sistemul public de pensii, persoanele adulte încadrate în grad de handicap grav, care nu pot fi angajate pe piaţa muncii din cauza gravităţii consecinţelor invalidităţii>, mai spune Eugen Terente.
Integrarea pe piața muncii începe cu integrarea în școli și reprezintă o provocare majoră. Pentru că nu au mijloacele să devină autonomi, tinerii cu TSA (tulburări de spectru autist) sunt predispuși la depresie și anxietate. Acest lucru le scade calitatea vieții. Pentru că nu beneficiază de servicii sociale și medicale adaptate, aceștia mor cu 16 ani mai tineri decât persoanele tipice.