Pensionarii au luat cu asalt casele de pensii
Agențiile de pensii au fost luate cu asalt de pensionarii români, care se grăbesc să își reevalueze pensiile. Totul se întâmplă în contextul în care de la 1 septembrie intră în vigoare noile prevederi ale legii pensiilor.
Informațiile despre recalcularea pensiilor, punctaje și drepturi bănești suplimentare au stârnit o adevărată frenezie printre cei care speră să primească mai mulți bani lunar.
Sute de pensionari au luat cu asalt casele de pensii pentru a afla ce documente trebuie să aducă și dacă este necesar să completeze dosarele pentru recalculare. Mulți sunt nemulțumiți de faptul că contribuțiile lor anterioare nu au fost luate în considerare la stabilirea inițială a pensiei.
Lista sumelor care vor fi luate în calcul, conform noii legi, la determinarea punctajelor lunare:
- formele de retribuire în acord sau cu bucata, în regie ori după timp, pe bază de tarife sau cote procentuale;
- premiile anuale și premiile acordate în cursul anului pentru realizări deosebite;
- recompensele cu caracter limitat, acordate personalului din unele sectoare de activitate;
- al treisprezecelea salariu;
- formele de retribuire pentru „orele suplimentare” realizate peste programul normal de lucru;
- sporul acordat pentru personalul didactic care îndrumă practica psihopedagogică și care asigură perfecționarea de specialitate a învățătorilor și educatorilor;
- indemnizațiile de muncă nenormată;
- alte sporuri care nu au avut caracter permanent pentru care s-a datorat contribuția de asigurări sociale.
Majoritatea pensionarilor au deja toate documentele necesare
Cu toate acestea, reprezentanții Casei Județene de Pensii Olt susțin că majoritatea pensionarilor au deja documentele necesare la dosar și că evaluarea a început deja de ceva vreme. Dosarele sunt înregistrate într-o bază de date și vor fi recalibrate conform noii legislații.
Potrivit legii care intră în vigoare, pensiile se vor recalcula prin luarea în considerare a unor sume la care pensionarii au contribuit anterior anului 2001. Acest proces de recalculare va avea loc în termen de șase luni de la intrarea în vigoare a noii legi.
„Conform prevederilor art. 144 alin.1 din Legea nr. 360/2023, la data intrării în vigoare a prezentei legi, respectiv la data de 1 septembrie 2024, pensiile stabilite pe baza legislației anterioare devin pensii în înțelesul prezentei legi și se recalculează prin înmulțirea numărului total de puncte realizat cu valoarea punctului de referință, cu excepția pensiilor stabilite în fostul sistem de pensii și alte drepturi de asigurări sociale ale agricultorilor anterior datei de 1 aprilie 2001”, precizează reprezentanții Casei Județene de Pensii (CJP) Olt.
Pentru cei care au deja documente depuse, recalcularea va fi automată. Pentru cei care nu au depus încă documentele, există posibilitatea de a le prezenta la casele de pensii.
„În vederea realizării bazei de date, pensionarii sistemului public de pensii pot prezenta casei teritoriale de pensii adeverințe eliberate de către unitatea angajatoare ori de către deținătorul legal al arhivei, prin care se certifică venitul lunar realizat, brut sau net, după caz, pentru perioadele anterioare datei de 1 aprilie 2001”, au transmis reprezentanții CJP Olt.
Aceste documente ar trebui să dovedească sumele plătite ca asigurări sociale de stat.
La nivelul Casei Județene de Pensii Olt au fost evaluate un număr de 85.339 de dosare până la mijlocul lunii martie 2024, dintr-un număr total de 91.713 aflate în plată în sectorul de stat.