Ministerul Sănătății a dat un act normativ prin care modifică modul în care această categorie de persoane poate obține sau reînnoi permisul de conducere auto. De asemenea se impun și anumite restricții în privința autovehiculelor pe care le pot conduce.
Ministerul Sănătății a dat un act normativ potrivit căruia românii cu deficiențe de auz nu vor mai putea obține sau reînnoi permisul de conducere auto decât cu modificări aduse la mașină. De asemenea aceste persoane vor avea și anumite restricții în privința autovehiculelor pe care le pot conduce.
Conform actului normativ publicat marți în Monitorul Oficial, respectiv Ordinul MS nr. 1.049/2019, persoanele cu deficiențe mari de auz pot conduce doar mașini mici sau motociclete și doar dacă acestea sunt dotate cu oglinzi mai mari. Măsurile cuprinse în actul normativ al MS se aplică deja.
Astfel cei ce doresc eliberarea sau reînnoirea permisului de conducere auto și au probleme mari de auz la ambele urechi trebuie să-și modifice mașinile, în sensul montării unor oglinzi mai mari decât cele cu care a venit mașina standard.
“Solicitanții care prezintă hipoacuzie profundă bilaterală care nu poate fi corectată la nicio ureche pot fi încadrați doar în grupa 1 dacă vehiculul dispune de oglinzi mai mari”, scrie în ordinul MS.
Ordinului MS nr. 1.162/2010 pentru aprobarea Normelor minime privind aptitudinile fizice și mentale necesare pentru conducerea unui autovehicul, prevede două grupe pentru conducătorii auto, grupa 1 și grupa 2.
Prin urmare, șoferii cu permise de conducere din categoriile A, A1, A2, AM, B, B1 și BE sunt încadrați în grupa 1, în timp ce grupa 2 constă în șoferii vehiculelor din categoriile C, CE, C1, C1E, D, DE, D1 și D1E. Așadar, persoanele cu deficiențe majore de auz ce nu pot fi corectate nu pot conduce decât motociclete (motorete, scutere etc.) și autoturisme, nu și camioane sau alte mașini mari.
Ordinul MS nr. 1.049/2019 mai prezintă ca model și fișa medicală ce trebuie completată odată cu solicitarea de eliberare sau reînnoire a permisului auto.