Imaginează-ţi un viitor în care eşti trezit revigorat la momentul potrivit în ciclul tău de somn, cafeaua este pregătită la o simplă comandă vocală, uşa de la intrare se deschide automat ce te apropii de ea, drumul până la serviciu îl vei face cu o maşină care se conduce singură, în timp ce tu citeşti ziarul. Când revii acasă, televizorul se aprinde automat pe programul tău favorit, frigiderul îţi face sugestii pentru cină în funcţie de mâncarea care se află în el, iar la culcare patul se va putea încălzi pentru un somn confortabil. Toate aceste lucruri vor fi posibile, iar conceptul se cheamă „Internetul Tuturor Lucrurilor“. Până în 2020, se estimează că 50 de miliarde de obiecte din toată lumea vor fi conectate la internet sub o formă sau alta.

Un start-up românesc, care a câştigat locul întâi la un program tip incubator dezvoltat de Deutsche Telekom în Polonia, vrea să contribuie la acest viitor cu platforma DeviceHub. DeviceHub este un start-up iniţiat de Constantin Crăciun, 30 ani, Ionuţ Cotoi, 30 ani şi Cristiana Cotoi, 26 ani, care îşi propune să lege toate dispozitivele la internet prin cloud. „Devicehub.net este o platformă care oferă acces dispozitivelor în cloud şi înapoi. Ideea ne-a venit acum câţiva ani, când construiam hardware pentru diverşi clienţi, iar în timpul procesului trebuia tot timpul să facem bucăţica de cod care le conecta la internet şi înapoi. Am zis, hai să o automatizăm şi să o reutilizăm la alte proiecte sub forma unui API (n.red. – Application Programming Interface – interfaţă de programare a unei aplicaţii) generic“, explică Constantin Crăciun, unul dintre co-fondatori.

Principalele facilităţi oferite de această platformă sunt: serviciul online de stocare a datelor şi controlul aparatelor electronice de orice fel care se pot conecta la internet. La baza funcţionării platformei stă relaţia dintre senzori (entităţi care culeg date din lumea reală) şi actuatori (componente electronice care execută acţiuni în lumea reală şi pot fi, de asemenea, controlabili din platforma online). Spre deosebire de alte platforme similare, care colectează datele de la senzori, Devicehub.net este singura de acest gen care permite controlul şi supervizarea online a actuatorilor.

Britanicii, cei mai interesaţi

DeviceHub poate fi folosit, spre exemplu, dacă vrei să conectezi senzori la butoiul de apă care te anunţă când s-a golit, ori dacă ai uitat aragazul aprins, să îl poţi opri din telefon. Soluţiile sunt infinite. Platforma se află în stadiul de testare beta, şi are deja peste 650 de utilizatori din întreaga lume, cei mai mulţi din Statele Unite, Marea Britanie sau Rusia. Deşi nu au promovat în niciun fel platforma, antreprenorii români au fost contactaţi de o agenţie digitală din Marea Britanie pentru un proiect.

„Am creat pentru ei un dispozitiv portabil, o brăţară care îţi ia pulsul, temperatura, nivelul de respiraţie şi le trimite către telefonul mobil. Din telefon, datele ajung în platformă sub formă de grafice. Separat de pe devicehub.net putem aprinde nişte notificări pe brăţară. Dacă anumiţi indici trec de o anumită cotă, spre exemplu, se trimit utilizatorului notificări. Am livrat până acum şase prototipuri funcţionale pe care ei le-au arătat clienţilor lor, la rândul lor. Acum vom trece la faza de producţie pilot“, afirmă Crăciun.

Start-up-ul românesc a fost luat în vizor şi de firmele de peste Ocean, existând tratative cu firme americane care sunt interesate de tehnologie şi care vor să acopere segmentul acesta de piaţă. DeviceHub caută în prezent investitori. „Pentru dezvoltarea produsului am avea nevoie de 120.000 de euro, în următoarele  şase luni. Obiectivele noastre sunt să atingem 10.000 de utilizatori, să implementăm caracteristici care să ne diferenţieze clar de competiţie şi să derulăm o campanie de marketing“, precizează Crăciun. Viziunea tinerilor antreprenori români este ca DeviceHub să asigure legătura dintre dispozitive şi cloud. „Trebuie să ajungem acolo şi vom face tot ce ne stă în putinţă“, spune Crăciun.

Securitate pentru toate dispozitivele

Legarea tututor dispozitivelor la internet ridică întrebări legate de securitate. Mulţi analişti se tem că tot ce este legat la internet poate fi atacat de cybercriminali. Marile companii producătoare de soluţii de securitate au început deja să dezvolte soluţii pentru împotriva amenințărilor informatice pentru toate dispozitivele – Internet of Things printre care se numără şi BitDefender. Soluţia, denumită Bitdefender Box, va securiza atât calculatoarele, tabletele și terminalele smartphone, cât și smart TV-urile, frigiderele de ultimă generație, sistemele de iluminat sau sistemele de alarmă conectate la Wi-Fi, potrivit reprezentanţilor companiei.

25 de miliarde de dispozitive vor fi conectate la internet  anul acesta, iar numărul lor se va dubla până în 2020, conform Cisco