Românii cărora li se returnează banii. O femeie din Alba a obținut decontarea medicamentului care i-a salvat viața

Românii cărora li se returnează banii. O femeie din Alba, nevoită să își achiziționeze pe cont propriu un medicament în valoare de aproape 100.000 de euro, esențial pentru salvarea vieții sale, a acționat în instanță instituțiile statului. În urma procesului, aceasta a obținut despăgubiri ce acoperă integral costul tratamentului.

În anul 2006, pacientei i s-a pus diagnosticul de hepatită virală cronică B+D. În același an, a urmat un tratament timp de opt luni într-o unitate medicală din Cluj-Napoca, însă fără succes.

Românii cărora li se returnează banii. Potrivit Ziarului Unirea, în noiembrie 2021, femeia a fost din nou internată, deoarece boala ei evoluase către ciroză hepatică. Medicul curant i-a recomandat, în ianuarie 2022, un tratament cu substanța activă Bulevirtidă, care era autorizată pentru utilizare în Uniunea Europeană, dar indisponibilă în România, tratament ce trebuia urmat timp de cel puțin un an.

În luna mai 2022, pacienta a înaintat o cerere către Casa de Asigurări de Sănătate pentru decontarea tratamentului prescris, însă instituția i-a respins solicitarea, motivând că medicamentul nu figura pe lista denumirilor comune internaționale ale medicamentelor compensate.

În noiembrie 2022, femeia a trimis o petiție Ministerului Sănătății, solicitând includerea medicamentului pe lista celor decontate, însă a primit un nou refuz. Ministerul a justificat decizia prin faptul că deținătorii autorizației de punere pe piață depuseseră deja o solicitare pentru evaluarea produsului Hepcludex (Bulevirtidă) și în România, iar acesta se afla în proces de evaluare.

Femeia a acționat în instanță instituțiile statului

În aceste circumstanțe, femeia a fost nevoită să facă împrumuturi pentru a-și putea achiziționa tratamentul, care a avut un cost total de 94.564 de euro. Acesta a fost administrat pe o perioadă cuprinsă între 24 iunie 2022 și 3 aprilie 2023, iar, în urma tratamentului, pacienta s-a vindecat, potrivit sursei citate.

Tribunalul Alba, unde femeia a acționat în instanță instituțiile statului, a hotărât că acestea trebuie să îi deconteze integral costul tratamentului.

Magistratul de la Tribunalul Alba, care a judecat cazul, a constatat că procedura menționată de Ministerul Sănătății în 2022, ca răspuns la petiția formulată de pacientă, a fost finalizată prin includerea medicamentului pe lista celor compensate în proporție de 100%. În aceste condiții, nu exista niciun motiv pentru a respinge cererea femeii de recuperare a sumei pe care a achitat-o în 2022 din fonduri proprii pentru a-și procura tratamentul, care acum este compensat integral, a mai scris Ziarul Unirea.

De asemenea, magistratul a subliniat că, deși pacienta a înaintat solicitări către autorități în 2022, nu a beneficiat de niciun sprijin concret din partea acestora și a fost nevoită să suporte din surse proprii costurile tratamentului necesar pentru supraviețuire.

Conform sursei citate, decizia Tribunalului Alba a fost atacată cu apel la Curtea de Apel Alba Iulia.